Vannak-e jogai a robotoknak?

Kapcsolódó cikkek

Vannak-e jogai a robotoknak?

Vannak-e jogai a robotoknak?

IoT Podcast

1 perc

Hogyan lehet elhatárolni jogi értelemben egy automatát egy robottól? Lehet-e egy ilyen eszköznek „személyisége”? Ki a felelős a robot által vagy robottal okozott balesetért? A többi között ezekről is szó volt az M2M Zóna legutóbbi adásában.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A műsor vendége: dr. Klein Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Infokommunikációs Jogi Tanszékének tanszékvezető helyettese.

A robotjog az önfejlesztő – mesterséges intelligencián alapuló – technológiákra vonatkozó szabályozási elvárásokat foglalja magába, miként erre Asimov törvényei is utalnak – olvasható a témáról szóló, dr. Klein Tamás, dr. Szabó Endre Győző és dr. Tóth András által jegyzett könyv ajánlójában.

A robotjog technológiáktól való elkülönült bemutatását egyelőre még a téma hipotetikussága indokolja. Ennek oka, hogy jelenleg még a legfejlettebb autonóm robotok sem képesek morális döntésekre. Így valójában helyesebb robotetikáról és nem robotjogról beszélni, amely a jogi elvárásokat a robotok tervezőire, gyártóira és felhasználóira adaptálja. Ugyanakkor szükségszerű a technológiát  – így a robottechnológiai fejlesztéseket is  – (jogi) kontroll alatt tartani.

További részletekért hallgassa meg a Trend FM műsorát!