Windows 10-től a Big Datáig

Windows 10-től a Big Datáig

Windows 10-től a Big Datáig

IoT Podcast

22 perc

Július végén debütált a Windows 10. Az operációs rendszer újdonságairól és a rendszerben rejlő IoT-lehetőségekről a Microsoft Magyarország szakértőit kérdeztük az M2M Zóna rádióműsorban.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„A Windows 10 egyik legfontosabb újdonsága, hogy a felhasználó bármilyen eszközt is használ – legyen az PC, tablet, telefon vagy később Xbox, netán HoloLens holografikus számítógép –, mindegyiken ugyanaz az operációs rendszer fut. A felhasználói élmény tehát eszköztől függetlenül rendkívül hasonló lesz, ebben segítenek az univerzális alkalmazások is. Mivel erőteljesen felhőintegrált rendszerről van szó, így egyik készülékről a másikra váltva ugyanott folytatható a munka vagy játék, ahol az előző eszközön abbamaradt” – összegezte a Microsoft Magyarország Windows üzletágvezetője.

Tóth András Mihály hozzátette: a Windows 10 az egészen apró – akár képernyő nélküli – IoT (Internet of Things – Dolgok Internete) eszközökön is futhat. Bár kevésbé ismert, de az üdítőital-automaták jelentős részének most is Windows az operációs rendszere.

Big Data – Adatelemzés nagyban

Az IoT-készülékek, szenzorok alapvető funkciója az adatgyűjtés és -küldés. „Ma már szenzorok millióiról beszélni, egyáltalán nem számít a valóságtól elrugaszkodottnak. A Big Data egyfajta feldolgozási képessége a beérkező nagy tömegű adatnak. Ehhez először az adatokat fogadni kell: olyan háttérrendszerre van szükség, amely nagyon sok párhuzamos kapcsolatból képes a folyamatosan érkező jeleket megközelítőleg valós idejű sebességgel befogadni és tárolni” – fejtette ki Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország főmérnöke.

  • A meghatározott időnként küldött adatok a legkülönbözőbb formátumúak lehetnek: például az időjárásszenzorok teljesen más adatokat küldenek, mint a forgó- vagy másfajta mozgást érzékelő mechanikai szenzorok.
  • Az előfeldolgozás során a beérkező információkat egyforma formátumúra kell alakítani – az üzleti sémának megfelelően. Majd a kapott adatsorokból az üzleti felhasználók számára könnyen értelmezhető jelentéseket, kimutatásokat, illetve előrejelzéseket lehet készíteni.

Az IoT és az Azure

Az Internet of Things eszközeinél kézenfekvő megoldás, hogy online kapcsolaton keresztül egy felhőalapú háttérrendszerhez – például a Microsoft Azure-hoz – kapcsolódjanak. Az Azure egy nyílt és rugalmas, nagyvállalati szintű felhőalapú számítási platform, amelybe szerverek milliói tartoznak világszerte, 19 nagy adatközpontban.

További részletekért hallgassa meg az interjút!