A Dolgok Internete a kereskedelemben is áttörést hozhat

Kapcsolódó cikkek

A Dolgok Internete a kereskedelemben is áttörést hozhat

A Dolgok Internete a kereskedelemben is áttörést hozhat

kereskedelem

2 perc

Az „okos” megoldásokból eladó és vevő egyaránt sokat profitálhat.

Nézzünk 5+1 tippet, hogy milyen módszereket is lehet „bevetni” a vásárlói élmény és a forgalom növelése érdekében.

1. Pénztárosok helyettesítése

Egyre több kereskedelmi láncnak van saját webshopja, a „hagyományos” boltokban pedig mind többször találkozhatunk önkiszolgáló kasszákkal (is). Ez persze korántsem jelenti azt, hogy a jövőben ne lenne szükség igazi pénztárosokra, de a modern megoldásokkal viszont jelentős bérköltségek takaríthatók meg. Továbbá elkerülhetők a kígyózó sorok és a mobil, valamint az online áruházakban használható virtuális POS-terminálok is hozzájárulhatnak a fizetéssel eltöltött idő csökkentéséhez.

2. Hatékonyabb üzletmenet kialakítása

Az okostechnológia és a digitalizáció révén a fizikai értelemben vett bolti folyamatok is modernizálhatók, például megkönnyíthető a leltározás, „okospolcok” alakíthatók ki, csökkenthető a selejtes áruk mennyisége, és az ellátási lánchoz kapcsolódó folyamatok is könnyebben racionalizálhatók.

3. Fiatalabb korosztály megszólítása

Az úgynevezett „ambient commerce” ötvözi az intelligens technológiai és a „hagyományos” bolti megoldásokat. A GlobalData előrejelzése szerint a szenzorok és a mesterséges intelligencia „bevetésével” több Z generációs fiatalt lehet „becsábítani” a valós üzletekbe is.

4. Beacon technológia alkalmazása

Az alacsony energiafogyasztású Bluetooth-jeladó segítségével a kapcsolódó mobilalkalmazáson keresztül a vásárlók különféle kuponokat, különleges eseményekre szóló meghívókat vagy egyéb üzeneteket kaphatnak. Nem újkeletű dologról van szó egyébként, de még eddig nem igazán sikerült kihasználni az ebben rejlő potenciált.

5. „Okosautós” vásárlás

A november végén megrendezett „AutoMobility LA” Los Angeles-i esemény keretében a fogyasztók az okosautókból történő vásárlás révén egészen új vásárlási élményeket tapasztalhattak meg. A világhálóra kapcsolódó járművek elterjedésével várhatóan egyre több ilyen megoldással találkozhatunk majd.

6. Intelligens eszközök elterjedése

Egyre több okos, internetre csatlakozó készülék jelenik meg a piacon, ami megkönnyítheti a felhasználók mindennapjait. Arról ugyanakkor lehet vitatkozni, hogy mennyi értelme van egy beépített szenzorokat tartalmazó pelenkának vagy egy intelligensnek címkézett ágyi poloskairtónak, de az biztos, hogy a választék folyamatosan nő.

Lehetőség tehát bőven akad, az már csak a piaci szereplőkön múlik, hogy mennyire is élnek ezzel.

Forrás: