Aggódó szülőknek: nyomkövető is lehet a gyermekcipőből

Aggódó szülőknek: nyomkövető is lehet a gyermekcipőből

Aggódó szülőknek: nyomkövető is lehet a gyermekcipőből

kereskedelem

1 perc

A különféle viselhető fitneszeszközökről és kiegészítőkről könnyű megfeledkezni – nem úgy a cipőről, amelyet muszáj viselni. Hát még akkor, ha GPS-nyomkövető is található benne.

A speciális lábbelinek köszönhetően az aggódó szülők távolról is szemmel tarthatják a gyermekeiket.

A tajvani chipgyártó MediaTek és a 361 nevű kínai cipőgyártó közös fejlesztése a 4 megabájtos RAM-ot tartalmazó processzorának és nyomkövetőjének köszönhetően egy okostelefonos alkalmazáson keresztül küldi az információkat. A funkcióit ugyanakkor érdemes lenne kiegészíteni egy virtuális kerítéssel (geofencing) is, amely azonnal figyelmeztethetne, ha a család fiatalabb tagjai elhagyják a kijelölt területet.

A lábbeli dizájnban leginkább egy teniszcipőhöz hasonlít, vidám, színes kinézetének köszönhetően sikert arathat a kisebbek körében. Az 520 mAh-s akkumulátor nagyjából két-három napig bírja az igénybevételt, a feltöltés pedig egyszerűen megoldható egy vezeték nélküli töltőpárna segítségével.

Hasonló megoldást lehetne alkalmazni idős vagy állandó felügyeletre szoruló családtagok esetében is.

Mint mindennek, ugyanakkor ennek a fejlesztésnek is vannak árnyoldalai, hiszen amikor egy készülék, tárgy vagy akár cipő információkat küld, mindig fennáll a veszélye annak is, hogy az adatok illetéktelen kezekbe kerülnek. Kérdés, mi a fontosabb: minden percben tisztában lenni azzal, merre jár éppen a gyermek, vagy vállalni a kockázatot, hogy tartózkodási helyéről esetleg mások is tudomást szereznek.

A másik kényes kérdés az egyéni szabadság korlátozása, hiszen egy bizonyos életkoron túl már igencsak kellemetlen lehet az állandó felügyelet.

Forrás: technotification.com