Az IoT már az amerikai otthonok negyedét meghódította A Wink kutatása szerint a lakástulajdonosok 27 százaléka vásárolt már otthonra IoT-eszközt. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2751/articles/20170419210545/otthonautomatizalas-amerika.jpg

Az IoT már az amerikai otthonok negyedét meghódította

2017. április 20. 14:45
2'
Az otthonautomatizálási platformok fejlesztésével foglalkozó Wink kutatása szerint a lakástulajdonosok 27 százaléka vásárolt már otthonra IoT-eszközt.

A Haris Poll által elvégzett felmérés azt mutatta, hogy az amerikaiak 71 százaléka szívesen tudna arról, mi történik a távolléte alatt az otthonában, főleg biztonsági okokból, de az is érdekli őket, mi történik a családtagokkal vagy a családi kedvencekkel. 

Mit jelent pontosan az, hogy okosotthon?

Az okosotthonok terjedésének egyik gátja a bevezetéssel járó kiadások feltételezett nagysága, amit a megkérdezettek harmada 5 ezer dollárra (másfél millió forintra), tizede pedig 20 ezer dollárra (5,8 millió forintra) becsült.

A költségek felülbecslésének az lehet az egyik oka, hogy a többség azt képzeli, az okosotthon egyenlő a teljesen autonóm otthonnal. Valójában már néhány intelligens készülék is nagyságrendekkel megnövelheti az ingatlan értékét, biztonságát és produktivitását.

A bérlőket is érdekli

A vállalat közleményében azt is megjegyzi, hogy egy átlagos felhasználó már négy készülék megvásárlásával, nagyjából 200 dollár (kb. 60 ezer forint) ráfordításával is biztonságosabbá teheti otthonát. A spektrum másik véget tekintve, 20 ezer dollárt szinte nem is lehet elkölteni a jelenleg kapható készülékekre. 

Nemcsak a tulajdonosokat, a bérlőket is érdekli a smart home – több mint harmaduk hajlandó lenne havonta akár 5 százalékkal, vagyis évente átlagosan 750 dollárral (kb. 200 ezer forinttal) többet fizetni, ha a bérelt lakásban lévő készülékek internetkapcsolattal rendelkeznének. A felmérés ugyan nem tér ki rá, de a biztosítók is érdeklődnek az innovációk iránt, több vállalat csökkentette például a Nest füstjelzővel és más okoskészülékkel felszerelt ingatlanok biztosítási díját.

Forrás: ReadWrite

A figyelmébe ajánljuk:

Mennyire lehet proaktív egy okosotthon?

Elsőre jól hangzik, hogy az IoT-készülékek megakadályozhatják a betöréseket, vagy fényt deríthetnek a családon belüli erőszakra, azonban az állandó megfigyelés olyan kockázatokkal jár együtt, amelybe nem biztos, hogy a felhasználók tömegesen beleegyeznének.

Egyre okosabb lehet a robotporszívó

A Roombát gyártó iRobot vezérigazgatója cégük tapasztalatairól elmondta, hogy a készülék az egyik leggyakrabban használt okosberendezés, így a további fejlesztések célja, hogy még inkább központi szerepet tölthessen be a lakásban.
Olvasson még a témában:

Üzleti döntéseket támogat a Vodafone M2M-megoldása

A Musette világszerte több mint 30 üzlettel rendelkezik, ezekből kettő Budapesten található. Az európai cipő- és táskamárka üzleti folyamatainak kézben tartását az Intechsys és a Vodafone közös M2M-megoldása is támogatja a látogatószám nyomon követésével.