Az intelligens konyha sztárjai

Az intelligens konyha sztárjai

Az intelligens konyha sztárjai

kereskedelem

1 perc

Az okosotthonokban a főzés és más konyhai teendők minden lépésénél ott lesz az internet. A nemrég Berlinben megrendezett IFA szakkiállításon idén is bebizonyosodott, hogy ténylegesen ebbe az irányba halad a háztartási elektronika.

A kiállítást elárasztották az olyan háztartási gépek, amelyek a Dolgok Internetéhez (IoT) sorolható készülékek sorát gazdagítják, és olyan funkciókra képesek, amelyek egyáltalán nem tartoznak a hagyományos feladataik közé. Szinte nem is találni olyan konyhai gépet, amely ne tudna csatlakozni a netre és ne lehetne távolról irányítani – számolt be élményeiről az Index újságírója.

A látogatók egyebek közt találkozhattak teljesen hétköznapi berendezések távirányított változatával, ilyenek például azok a sütők, melyeket már munkából hazafelé be lehet kapcsolni egy okostelefon segítségével. Ezek mellett jelen voltak teljesen elvadult ötletek prototípusai is, mint például egy asztal, amely érzékeli, hogy nem hűlt-e ki túlságosan a ráhelyezett tányér, és szükség esetén egy búra alatt az ideális hőmérsékletre melegíti az ételt.

Olyan sütőt is kiállítottak, amelynek már csupán egyetlen gombja van, ezen kívül minden funkciót a mobilalkalmazás segítségével lehet vezérelni. „Kíváncsi vagyok azért arra a helyzetre, amikor a gyerekre vigyázó nagyi megpróbálja bekapcsolni a sütőt az applikáció nélkül” – jegyzi meg a cikk írója.

A kisebb fejlesztések közül a hobbiszakácsoknak segíthet a Drop okosmérleg: a készülék nemcsak végigvezet a recepten, és folyamatosan követi, hogy miből mennyit mér ki a felhasználó, hanem arra is képes, hogyha valamelyik összetevőből véletlenül túl sok került az edénybe, akkor a további mennyiségeket ennek fényében korrigálja.

Említésre méltó az a tendencia is, hogy a Drop startuppal szövetkezett a gyártóóriás Bosch. Hasonló lépésre szánta el magát a Whirlpool is, és várhatóan még sok kisebb csapat kap kiugrási lehetőséget a háztartási elektronika nagyvállalataitól.