Duplán kaszál az Amazon a pénztár nélküli boltokon

Kapcsolódó cikkek

Duplán kaszál az Amazon a pénztár nélküli boltokon

Duplán kaszál az Amazon a pénztár nélküli boltokon

kereskedelem

1 perc

A technológiát a jövőben nemcsak saját üzleteiben alkalmazza az amerikai kereskedőóriás.

Termékként értékesíti a pénztár nélküli boltjaiban alkalmazott rendszert az Amazon – írta a Reutersre hivatkozva a Bitport.

Az Amazon Go üzletekben alkalmazott Just Walk Out technológia annyiban módosul majd a külsős partnereknél, hogy a vásárlók nem alkalmazással, hanem bankkártyájukkal azonosítják magukat az üzletbe lépéskor.

A vállalat 2018-ban nyitotta meg első kassza nélküli kísérleti üzletét Seattle-ben, tavaly viszont már 26 hasonló futurisztikus boltot üzemeltettek. Az üzletekben nincs bevásárlókosár, mindenki a saját táskájába pakol. Ha a vevő levesz valamit a polcról, a cég azt automatikusan az online számlájához kapcsolt virtuális kosárba helyezi, ha pedig visszateszi, eltávolítja abból.

A mögöttes rendszer természetesen rendkívül összetett. Például kamerák és szenzorok sokasága figyeli a vásárlókat és ismeri fel a termékeket. Az adatokat gépi látásra épülő és mesterséges intelligencia-alapú rendszer dolgozza fel.

A Just Walk Out üzleti modelljéről egyelőre nem árultak el részleteket. A Reutersnek a vállalat fizikai boltokért felelős alelnöke csak annyit mondott, hogy egyedi megállapodásokat kötnek az érdeklődő kiskereskedelmi cégekkel.