Egyre nagyobb önkiszolgáló boltokat üzemeltetne az Amazon

Kapcsolódó cikkek

Egyre nagyobb önkiszolgáló boltokat üzemeltetne az Amazon

Egyre nagyobb önkiszolgáló boltokat üzemeltetne az Amazon

kereskedelem

2 perc

A Wall Street Journalban megjelentek szerint az Amazon már pénztár nélküli áruházakban gondolkodik, és a technológiát már tesztelik is nagyobb üzleteikben.

Az első kasszamentes boltjukat 2018 januárjában nyitották meg Seattle-ben, amit hamarosan követett egy másik üzlet a városban, majd két újabb nyílt Chicagóban és San Franciscóban. Ezek az egységek kamerákat és szoftvereket használnak arra, hogy nyomon kövessék a vásárlók választását, majd ennek megfelelően automatikusan intézze a program az online fizetést.

Az Amazon Go méreteiben inkább a kis alapterületű boltok közé sorolható, sőt kisebb, mint egy átlagos méretű élelmiszerbolt. Éppen ezért – illetve mert kevesebb az áru is – könnyebb benne az embereket nyomon követni.

A nyitás azért késett az eredetileg tervezett 2017-es dátumhoz képest, mert a nyomon követő és árunyilvántartó rendszer összeomlott, amikor húsznál többen voltak az üzlethelyiségben. Ezt azóta orvosolták, de az újság szerint még adódhatnak technikai problémák ott, ahol „nagyobb a belső tér és a belmagasság, illetve bőségesebb a választék”.

Éppen ezért kézenfekvő, hogy a tesztelés is egy nagyobb méretű áruházban történik. Amennyiben a tesztelés sikeres lesz, valószínűleg a Whole Foods élelmiszerláncnál fogják alkalmazni – amelyet az Amazon 2017-ben vásárolt meg. Itt érdemes megjegyezni, hogy az amerikai internetes kereskedőóriás korábban azt kommunikálta, hogy nem terveznek ilyet a Whole Foods-nál.

Nagyban gondolkodnak

Az viszont biztos, hogy nagy terveik vannak az önkiszolgáló boltokkal, mert 2021-ig több mint 3000 ilyen jellegű üzletet szeretnének nyitni. Ez lehetővé tenné, hogy olyan láncokkal versenyezzenek, mint a CVS és a Walmart. Ehhez azonban gyakorlatilag minden méretben üzemeltetniük kell üzlethelyiségeiket: a sarki kisbolttól a szupermarketekig.

De nem csak az Amazon tervez hasonló irányú lépéseket. A Walmart októberben jelentette be, hogy kísérleti pénztár nélküli üzletet nyit Texasban – a világszerte csaknem 600 üzletet fenntartó Sam’s Club hálózatának egyik egységében. Bár itt a vevők egy applikáció segítségével olvasnák be az egyes árucikkeket, nem pedig a bolt rendszere követné nyomon a vásárlást.

Forrás: