Egyre több kereskedő élne a mobilfizetés lehetőségével

Egyre több kereskedő élne a mobilfizetés lehetőségével

Egyre több kereskedő élne a mobilfizetés lehetőségével

kereskedelem

2 perc

Az amerikai kiskereskedők több mint háromnegyede tervezi, hogy 2017 végére elfogadja az Apple Pay tranzakcióit – derül ki az amerikai kereskedelmi szövetség, valamint a Forrester kutatócég felméréséből.

A megkérdezettek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a következő év végére az NFC-alapú fizetések elfogadására is berendezkedik, ennek fényében ugyanakkor meglepőnek tűnik, hogy 68 százalékuk kizárólag egy vagy csak korlátozott számú mobilfizetési rendszert karolna fel.   

A kiskereskedelmi pénzügyek alakulását feltáró 2016-os tanulmány 59 nagy és közepes méretű vállalat vezérigazgatójának és technológiai vezetőjének megkérdezésével készült. A kutatás egyebek közt arra is rávilágított, hogy a vállalkozóknak csupán 59 százaléka vezetné be a PayPal alapú fizetéseket 2017 karácsonyára. A válaszadók 53 százaléka egyáltalán nem tanúsított semmilyen érdeklődést a Venmo, 43 százaléka az Alipay, 38 százaléka pedig a Pay With Amazon elnevezésű megoldások iránt. 

Amikor arról kérdezték a résztvevőket, hogy az elmúlt évben mi volt az a három tényező, amely a legnagyobb kihívást jelentette számukra fizetési szempontból, akkor a válaszadók 76 százaléka legelső helyen az EMV-t említette meg.

Az EMV olyan technológiai szabvány, amelyet intelligens fizetésre alkalmas kártyák, terminálok és automaták esetében alkalmaznak elsősorban.Az EMV kártyák mindegyike okoskártya (de chipkártyaként vagy IC kártyaként is említik), amelyek az adatokat a mágnescsíkokon kívül integrált áramkörökön is tárolják. 

A kutatás szerint a megkérdezettek 46 százalékának akadtak gondjai az úgynevezett ’chargeback’ tranzakciókkal. A kártyakibocsátók – bankok – általában akkor kezdeményeznek ilyen visszavonást, amikor a vásárló vitatja a tranzakciót (például ha úgy érzi, hogy nem a megfelelő összeget vonták le tőle), és a szabályok alapján a követelést vissza lehet terhelni a kereskedőre.  

A harmadik jelentősebb kihívásként a válaszadók 37 százaléka említette meg az olyan biztonsági megoldásokat, mint a titkosítás és a tokenizálás. Érdemes azt is kiemelni, hogy a nyilatkozók kevesebb mint ötöde állította, hogy gondja van az új fizetési formák átvételével. A technológiai kihívásokra adott válaszként az amerikai kiskereskedők 86 százaléka üzemelte be vagy év végéig szeretné beüzemelni az EMV fizetési megoldásokat.

Forrás: NFC World+