Élelmiszerbiztonság okosan

Élelmiszerbiztonság okosan

Élelmiszerbiztonság okosan

kereskedelem

2 perc

Az M2M-technológia és a Dolgok Internete (Internet of Things) az élelmiszeripart is biztonságosabbá és ellenőrizhetőbbé teheti.

Az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági hivatala (FDA) mostanában kezdi felfedni annak az új törvénytervezetnek a részleteit, amelynek célja az ügynökség modernizációja. Ebben a folyamatban nagy szerepet kap az élelmiszergyártók felelőssége a termelési körülmények pontos és folyamatos mérésében. Ezt a mérést egyre több gyártó a Dolgok Internete segítségével végzi.

Láthatatlan okosszenzorok

Az internetre csatlakoztatott, egymással hálózatban lévő készülékek mindenféle fontos adatokat mérhetnek, például a szállítási időt, sebességet vagy a hőmérsékletet.

Brad Walters, az amerikai szenzorgyártó Monnit vezérigazgatója szerint jól látszik a trend, hogy a cégek elsősorban a hőmérsékletet mérő eszközöket keresik. Ennek van ugyanis a legnagyobb szerepe mind a tárolás, mind a feldolgozás folyamatában. Azt is elmondta, hogy az ilyen eszközöket többnyire a kereskedelmi hűtésben (például boltok, éttermek raktárai) használják.

A szenzorok nemcsak azért előnyösek, mert folyamatosan és részletesen tudnak adatokat gyűjteni, hanem azért is, mert az internetre csatlakozva könnyedén nyomon követhetőek, és riasztanak, ha a beállításokhoz képest eltérés látható. Ez további biztosítékot adhat az élelmiszergyártóknak, hiszen hatalmas mennyiségű adattal bizonyíthatják, hogy betartják az előírásokat és megbízható élelmiszereket bocsátanak piaci forgalomba.

Egyszerű visszakövetés

De nem csak a hatóságok munkája válhat könnyebbé. Vegyünk például egy zöldségek és gyümölcsök termesztésével foglalkozó céget. Ha az általuk forgalmazott élelmiszer kifogásolható állapotban érkezik a boltok polcaira, akkor könnyedén visszakövethető, hogy melyik ponton csúszott hiba a kiszállításba.

Ha az egész folyamat – a növények ültetésétől az élelmiszerboltokig – megfelelő M2M-alapú ellenőrzés alatt áll, akkor a csatlakoztatott gépek, eszközök, szenzorok minden adatot begyűjtenek. Innentől kezdve pedig pontosan lehet látni, ki és hol hibázott.

A vezérigazgató egy olyan jövőt lát elképzelhetőnek, ahol az élelmiszergyártás minden résztvevője pontosan tudja a termékekről, hogy a termelési, feldolgozási, értékesítési és szállítási folyamat egyes állomásainál milyen körülmények közé kerülnek, ezáltal sokkal jobban kitűnhetnek az élelmiszer-ellátási lánc megbízható szereplői.

A Monnit ugyan minden iparág számára szállít intelligens rendszereket, de a számaik szerint egyértelműen az élelmiszeripar a vezető a technológia korai alkalmazásában. Az előállítóktól kezdve a végső felhasználókig egyre több és több ponton „kötik” internetre a munkafolyamatokat.

A hűtést ellenőrző eszközök, a haszonállatok járvány-előrejelző szenzorai és az elemzői jóslatok is arra utalnak, hogy az élelmiszeripar eszközei a közeljövőben tömegesen csatlakoznak a világhálóra. Walters véleménye szerint ez akár öt éven belül megvalósulhat.

Forrás: Foodsafetynews.com