Ezekre a munkákra pályázhatnak a robotok

Ezekre a munkákra pályázhatnak a robotok

Ezekre a munkákra pályázhatnak a robotok

kereskedelem

4 perc

A jövőben egyre több munkakörben bukkanhatnak fel robot alkalmazottak, most végigveszünk három izgalmas felhasználási területet.

Az ember a városban sétálva elgondolkodhat azon, hogy vajon milyen munkákra is lenne alkalmas egy robot. A robot például beállhat a kávézóban lévő eladósrác helyére, de az erősen kétséges, hogy ő is havernak szólítaná-e a vásárlókat, vagy visszakérdezne, hogy valaki három cukorral vagy cukor nélkül kérte a feketéjét. A robot helyettesíthetné az utcát minden reggel felmosó fickókat, de képes lenne akár taxikat is vezetni. Persze az élmény nem lenne ugyanaz; míg egy taxisofőr simán nassol, telefonál és kifaggatja az utast az életéről, míg a megengedettnél jóval gyorsabban száguld végig a városon, egy robot valószínűleg tartaná magát a sebességhatárokhoz.

Elárasztják a világot jövőre a robotok >>Ezek nem földtől elrugaszkodott, haszontalan elképzelések. Az elmúlt két évben két különböző tanulmányban is azt jósolták a szakértők, hogy a robotmunkások térhódítása elkerülhetetlenné válik. Az Egyesült Királyságban a Deloitte és az Oxfordi Egyetem arra számít, hogy mintegy 10 millió, szakértelmet nem igénylő munkát vállalhatnak át a robotok. Előző évi felmérésében az Oxford Research azt vetítette előre, hogy az amerikai munkahelyek 45 százalékát teljes mértékben automatizálni lehet, és számítógépekkel irányítani 2033-ra.

Persze az automatizálás és a robotok bevonása nem jelenti ugyanazt, de világos a kettő közötti kapcsolat, ha a mesterséges intelligenciáról van szó. Rendkívül nagy az esélye annak, hogy 2015-ben és a következő évtizedekben sokszorosára nő a robotmunkások és bedolgozók aránya a munkaerőpiacon. Érdemes tehát egy kicsit körülnézni, hogy a fejlesztő vállalatok milyen irányba is indultak el a robotok kiképzésekor:

1.    Takarítás  
Egy ház vagy szoba kitakarítása már így is elég fáradságos meló, de mi lenne, ha ráadásul minden baktériumot ki kellene irtani a lakásban. Holott olyan súlyos járványok, mint például az ebola korszakában, ez már alapvető követelmény. A jó hír azonban az, hogy napjainkban létezik olyan robot, amelyik képes erre. Az egyik kaliforniai kórházban már munkába álltak a Xenex Disinfection Services profi baktériumölő robotjai, amelyek UV fény segítségével irtják ki valamennyi fertőzést és szennyeződést.

2.    Oktatás
Sokan talán hátborzongatónak találhatják a robotokat, de az egyik connecticuti iskola tanulási problémákkal és fejlődési rendellenességekkel küszködő diákjai könnyebben kapcsolatot teremtenek a humanoid robotokkal, mint a tanáraikkal. A francia technológiai vállalat, az Aldebaran által megalkotott, mindössze fél méter magas, NAO névre keresztelt ember formájú robotot kifejezetten oktatási célból fejlesztették. Bár egyelőre nem képes helyettesíteni a tanárokat, de talán a pedagógusok asszisztensének szerepét töltheti be.

3.    Atlétika
Olyan robotokat már láthattunk, amelyek futnak és elhajítanak egyes tárgyakat, de olyan modellek nem nagyon léteznek, amelyek versenyezni képesek. Az igaz, hogy vannak robot focisták, de elég kicsik és kizárólag saját maguk ellen tudnak játszani. Felbukkant már a robot ping pong játékos is, de az emberi versenytársa simán legyőzte a meccs során. De mi lenne akkor, ha egy robot vehetne részt az amerikai sportrajongók szórakoztatásában? Igen, jól gondolják, a robot baseball játékosokról van szó.

Japán tudósok egy csoportja arra tanítja a robotokat, hogy fussanak, üssenek, kapják el a labdát és összeállítsák a csapatot. Persze ezek a fejlesztések sokszor egymástól függetlenül zajlanak, így még biztosan beletelik egy kis időbe, amíg a tokiói Ishikawa Watanabe Laboratórium valamennyi funkciót beépíti egyetlen Androidos baseball játékos robotba. Érdemes viszont belegondolni, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg a kutatások által.

Ha kíváncsi egyéb munkakörökre is, amelyekben feltűnhetnek a robot alkalmazottak, olvassa el cikkünk második részét!

Forrás: Mashable