Felszálltak Amerikában is a Wing drónjai

Kapcsolódó cikkek

Felszálltak Amerikában is a Wing drónjai

Beindult az Egyesült Állomokban is a Wing drónos csomagszállítása

kereskedelem

2 perc

Október végétől – Ausztrália és Finnország után – már az Egyesült Államokban is van olyan terület, ahol engedélyezett a kereskedelmi célú, pilóta nélküli csomagszállítás.

Az Alphabet tulajdonában álló vállalat idén az első drónos házhozszállító cégként megkapta a tesztüzemre a Szövetségi Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) engedélyét. A Wing a FedEx Express-szel és a Walgreens-szel együttműködve szolgálja ki a vásárlókat, elsősorban gyógyszereket, különböző egészségügyi termékeket és élelmiszereket juttatva el a kereskedőktől a vevők ajtajáig.

Csak a ritkán lakott területek felett repülhetnek

A szolgáltatás egyelőre kizárólag a Virginia állam ritkán lakott területén fekvő Christianburg városában vehető igénybe. Az elsőként beszálló nagyvállalatok – a kiskereskedelmi Walgreens és a személyes csomagszállításra most először drónt alkalmazó FedEx – mellett a kísérletben egy helyi jelentőségű kiskereskedelmi cég is részt vesz.

A Sugar Magnolia bevonásával a Wing azt teszteli, hogyan működik rövid távokon, például a célba juttatás utolsó szakaszán a házhozszállítás. A vállalkozás vásárlói kisebb méretű termékekhez, többi között csokoládéhoz vagy papír árukhoz juthatnak hozzá ilyen módon.

Egy pilóta, több gép

A Wing projektjének megkezdését a hatóságoktól megszerzett új Air Carrier Certificate tette lehetővé. Az engedély révén a cég pilótái egyszerre több olyan repülő járművet is irányíthatnak, melyek fedélzetén a szállítás közben nem tartózkodik humán alkalmazott.

Ez egy fontos lépés az Egyesült Államokban végzett drónos szállítások területén, és egyben arra is utal, hogy az ilyenfajta szolgáltatások egyre megszokottabbá válnak a jövőben, amire mindenkinek érdemes felkészülni. A Wing pilóta nélküli flottája már van rá példa, hogy Ausztráliában és Finnországban is házhoz viszi a megrendelt termékeket.

A UPS logisztikai cég szintén októberben kapta meg az FAA engedélyét egy, a Wingéhez hasonló, drónos kísérleti projekt megkezdésére. Ugyanakkor hiába a tesztüzemek egyre növekvő száma, a szolgáltatás széles körű elterjedésére még várni kell, amíg mind a hatóságok, mind pedig a vállalkozások elegendő tapasztalatot gyűjtenek a továbblépéshez.

Forrás: