Gondolatolvasó kávéfőző és mindentudó golfütő – Ez is mind IoT!

Gondolatolvasó kávéfőző és mindentudó golfütő – Ez is mind IoT!

Gondolatolvasó kávéfőző és mindentudó golfütő – Ez is mind IoT!

kereskedelem

3 perc

A Dolgok Internete (Internet of Things) új lehetőségek széles tárházát kínálja a vállalkozó szellemű cégeknek.

Az internetre kapcsolt eszközök, gépek sokkal hatékonyabbá tehetik a cégek működését, csökkenthetik a költségeiket, nem mellesleg piaci előnyökre tehetnek szert. A felhasználók oldaláról pedig szintén a kiadások csökkentése mellett kényelmesebbé, tervezhetőbbé, színesebbé tehetik az életüket, de akár az autójukat vagy lakásukat is nagyobb biztonságban tudhatják.

A sikeres fejlesztések egyik titka, ha olyan fogyasztói igényekre kínálnak új megoldást, amelyeknek a felhasználók addig nem is voltak tudatában. Jó példa erre az e-book, amely újraértelmezte az olvasást, és napjainkban már világszerte ismert és népszerű alternatívája a nyomtatott könyveknek.

Természetesen a lista ezzel korántsem ér véget. Gondoljunk csak a szenzorral ellátott okos hűtőkre, amelyek automatikusan megrendelik az utánpótlást, ha elfogyott a sajt, tej vagy a joghurt. Nem is beszélve azokról az érzékelőkről, amelyek segítenek megtalálni a széthagyott tárgyakat, mint mondjuk a pénztárcát vagy a kulcscsomót. A sor kiegészíthető az intelligens hőmérőkkel is, amelyek a család életritmusához igazodva hasznos segítséget nyújtanak az energiaszámlák lefaragásában.

Az IoT segítségével a mindennapi használati eszközök adatokat mérnek és küldenek, valamint képesek velünk kommunikálni. Képzelje csak el, hogy a vásárlók hogyan kapkodnának egy olyan grillsütő után, amely értesítést küld, ha a hússzeletek tökéletesen megpuhultak. Hasonlóan nagy dobás lenne az intelligens golfkészlet is. Az ütőkbe szerelt érzékelők felmérhetnék a sportoló technikáját, és az okostelefonjukra küldött praktikus tanácsokkal segítenének finomítani az ütéseiket.

A Dolgok Internete nem pusztán arról szól, hogy új termékekkel árasztják el a vásárlókat. A már meglévő termékkínálat esetében is érdemes végiggondolni, hogy miként használják azokat a fogyasztók, és az IoT segítségével milyen apróbb változtatások szükségesek ahhoz, hogy az adott cég kiemelkedjen a versenytársak közül. Ki ne szeretne például olyan kávéfőzőt, amely reggel megkérdezi, hogy extra erős feketét kér-e, ha előző este nagyon későn ért haza?

Forrás: The Internet of Things for dummies