Hogyan költözzünk ki az okosotthonból?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan költözzünk ki az okosotthonból?

Hogyan költözzünk ki az okosotthonból?

kereskedelem

2 perc

A házban, ahol mindent okoseszközök automatizálnak, már nem lesz elég a kulcscsomóról levenni a kulcsot, és odaadni az új lakóknak. Mit érdemes magunkkal vinni, és mit otthagyni?

Terence Eden a tech-szférában dolgozik, és személyes blogján járta körbe a kérdéseket. Ahogy elmeséli, saját lakásában olyan mértékű az automatizáció, hogy a vendégek komplex használati útmutatót kapnak, hogy melyik kapcsolókat szabad kapcsolgatni, mit vezérel Alexa, és hogy ne ijedjenek meg, ha rájuk „támad” a robotporszívó.

Felmerül a kérdés: mi lenne, ha eladná ezt a házat, és új helyre költözne? Természetesen sok olyan eszköz van, mint az okoshangszórók vagy az okosizzók, melyeket könnyű mozdítani. De mi a helyzet a fűtésvezérléssel vagy az intelligens zárakkal?

A házhoz tartozó automatizáció

Az okosotthon egyik előnye, hogy segít energiahatékonnyá tenni a fűtést. Ehhez azonban hőmérőket kell beszerelni minden szobába, nem is beszélve a rendszer agyáról, az okostermosztátról. Ezeknél valószínűleg egyszerűbb inkább alaphelyzetbe állítani a rendszert, törölni a megjegyzett jelszavakat, és elmagyarázni az új lakóknak hogyan működik.

Hasonló a helyzet az okoszárakkal. Eleinte valószínűleg problémás lehet új adminisztrátort beállítani az adott zárhoz, de a legtöbb modellnél létezik a gyári állapotra való visszaállás. Arról nem is beszélve, hogy költözés nélkül is érkezhet új állandó lakó egy lakásba, erre az eshetőségre pedig a legtöbb zárrendszer fel van készítve – innentől már csak a régi lakók törlésére van szükség.

Már mi is többször írtunk arról, hogy amerikai ingatlanközvetítők szerint az intelligens otthonautomatizáló berendezések növelik a lakások értékét: így szerintük érdemes ezekre a fejlesztésekre befektetésként tekinteni. A lakás meghirdetésekor akár külön értékként felsorolható az intelligens fűtésrendszer vagy a modern biztonsági megoldások.

A várakozások szerint az is elképzelhető, hogy egy rövid átmeneti időszak után az okosotthonok annyira népszerűvé válhatnak, hogy az új lakónak már el sem kell magyarázni, mi hogyan működik. Így például a beszerelt IoT-megoldások átruházása a jövőben talán pontosan ugyanolyan bürokráciával jár majd, mint ma a gáz-, víz- vagy áramszolgáltatás átadása, és fel sem merül, hogy ez ne lenne természetes része az ingatlanértékesítéseknek.