Így lehet felokosítani a konyhát

Kapcsolódó cikkek

Így lehet felokosítani a konyhát

Így lehet felokosítani a konyhát

kereskedelem

2 perc

Az intelligens otthonokban sütés-főzés közben is számos Dolgok Internetéhez (IoT) kapcsolódó fejlesztéssel lehet találkozni.

A hűtőszekrények és sütők okosabbak, mint valaha. Egy ilyen háztartási géppe való beruházás azonban nem feltétlenül kíméli a vevők pénztárcáját. Szerencsére viszont ma már elérhetők olyan megoldások is, amelyekkel tech-es szempontból egyszerűen felturbózható a konyha.

Intelligens kijelzők

Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak fényképek vagy videók megjelenítésére, és olyan fontos adatok is megtekinthetők rajtuk, mint az aktuális időjárási vagy közlekedési információk. Sőt, ezeknek a kijelzőknek a főzés során is hasznát lehet venni. Megemlíthető például a 129 dollárért elérhető Google Nest Hub, amelyen lépésről lépésre tekinthetők meg az egyes receptek. De a felhasználó igény szerint időzítést is beállíthat rajta, és választ kaphat a sütést-főzést érintő kérdéseire.

A 129,99 dolláros Amazon Echo Show a Google Nest Hub-hoz hasonlóan ad iránymutatást a különféle konyhai műveletek elvégzéséhez. De elmondható ugyanez a Google Assistant-kompatibilis, 249,99 dollárért elérhető Lenovo Smart Display 10-ről is.

Okos asztali sütők

Ha valaki hajlandó kicsit többet költeni, akkor már komolyabb gépeket is beszerezhet. Például az okos asztali sütők képesek azonosítani a különféle ételeket, a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) és a beépített kamerák segítségével pedig a megfelelő ideig sütni azokat. A felhasználó a kapcsolódó okostelefonos alkalmazással irányíthatja és követheti nyomon a folyamatot. Ilyen készülék például a June Intelligent Oven, melynek ára 499 dollártól indul.

Hasonló termék a Whirlpool innovációért felelős részlege, a WLabs által az idei CES világkiállításon bemutatott Tovala is.

Az Amazon saját, Alexa-kompatibilis négy az egyben készüléke pedig szeptemberben mutatkozott be egy termékinnovációs rendezvényen Seattle-ben. Ez konvekciós (légkeveréses) sütő, mikrohullámú sütő, air fryer olajsütő és ételmelegítő is egyben. A fejlesztés nem meglepő, ha azt nézzük, hogy az Amazon 2017-ben felvásárolta a texasi székhelyű Whole Foods organikus élelmiszerláncot.

Okosedények

Az Instant Pot Smart Wi-Fi a gyártó egyetlen világhálóra csatlakoztatott modellje. Korábban volt egy Bluetooth-os termékük, de tavaly beszüntették ennek forgalmazását. A wifis fazék képes csatlakozni a kapcsolódó Instant Pot alkalmazáshoz, és a felhasználó az appon keresztül is irányíthatja azt.

A Black & Decker-nek is elérhető egy hasonló wifis terméke, bár ez inkább lassú főzésre alkalmas. Az edény társalkalmazásában beállítható a főzési idő- és hőmérséklet, valamint elindítható, illetve leállítható a folyamat.

A folytatásban további konyhai IoT-készülékeket veszünk sorra.

Forrás: