Keleti kihívó az okosotthonok piacán A Xiaomi nemrég jelentette be, hogy megkezdi egy újabb okostelefon és egy okoshangszóró forgalmazását. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3008/articles/20170727142535/smart-home.jpg

Keleti kihívó az okosotthonok piacán

2017. július 28. 14:30
2'
A Xiaomi nemrég jelentette be, hogy megkezdi két új okoseszközének a forgalmazását. Az egyik a cég profiljába illeszkedő új okostelefon, a másik pedig egy mesterséges intelligenciával ellátott hangszóró.

Nemcsak az ötlet, de a kivitelezés is kísértetiesen hasonlít az Amazon Echóra, kivételt jelent viszont az árazás – ugyanis vetélytársával ellentétben mindössze 45 dollárért megvásárolható a készülék.

Kelet-Európában terjeszkedne a Xiaomi

Ahogyan az Amazon közkedvelt terméke, a Xiaomi okoshangszórója, a Mi AI is az ígéretek szerint tud mindent, amit egy XXI. századi eszköznek tudnia kell: hangvezérléssel irányítható, képes a zenelejátszásra, emlékeztetőket rögzít és vezérli az okosotthonokban előforduló eszközöket – beleértve a vállalat saját gyártású ventilátorait, okosasztalait, rizsfőzőit, csatlakoztatott lámpáit vagy akár okosmérlegét is.

A mostani bejelentés is egyik példája, hogy az ázsiai fejlesztők, cégek is gőzerővel dolgoznak az IoT-eszközökön, és helytállnak a kiélezett nemzetközi versenyben. A Tencent például – amelyet nyugaton legfeljebb a közösségi alkalmazásáról, a WeChat-ről ismernek – olyan mesterséges intelligenciával rendelkező asszisztenst tervez, ami többet tud, mint a versenytársak, viszont kedvezőbb áron elérhető a felhasználók számára. Az Alibaba szintén dolgozik saját hasonló termékén. 

Ezek a fejlesztések azért is érdekesek, mert ezeknek a cégeknek széles körű alkalmazásaik és megannyi leányvállalatuk miatt sokkal több információ áll rendelkezésükre, másrészt pedig mivel sem az Amazon, sem pedig a Google nem forgalmazhatja saját márkáit Kína területén, teljesen nyitott a terep a hazai termékek számára – ráadásul nyelvi és kulturális akadályokkal sem kell megküzdeniük. Ilyenformán úgymond egyszerű ezeknek a helyi vállalatoknak körbekeríteni a teljes kínai piacot megelőzve a külföldi versenytársakat.

A Xiaomi augusztusban kezdi meg a hangfalak béta tesztjét Kínában. A terméket először csak körülbelül 1000 ember fogja tesztelni, hogy a cég elvégezhesse az utolsó simításokat is a hangvezérlő rendszeren. 

Forrás: The Verge

A figyelmébe ajánljuk:

Biztonsági dilemmák az okosotthonokban

A kezdeti időkben roppant bizakodó előrejelzések láttak napvilágot az intelligens otthonok elterjedéséről és az energiafogyasztásra gyakorolt pozitív hatásairól, de ezek a várakozások egyelőre túl optimistának bizonyultak.

Felokosítaná otthonát? Ezekre figyeljen

Hogyan lehet kategorizálni a lakásba telepíthető intelligens eszközöket? Mire jó ez a sok okoskészülék? A „felokosítás” miatt muszáj felújítani a házat, vagy elég csak a polcra rakni az új készülékeket?

Okosodik az Alexa

Az Amazon állítólag nemrég vásárolt fel egy adatelemző startupot, melynek szolgáltatásait várhatóan hamarosan beépíti saját virtuális asszisztensébe.
Olvasson még a témában:

Az Amazon már teszteli a jövő boltját

Néhány hete Seattle-ben nyitotta meg az online kereskedőóriás a futurisztikus technológiákkal felszerelt üzletét, ahol bevásárlókosárra és pénztárgépre sincs szükség.