Kiterjesztett valóság az aukciósházban Formabontóra sikerült a Dobossy Aukciósház bemutatkozása. A modern technológia segítségével ismertették első aukciójuk anyagát, köztük Andy Warhol ikonikus Campbell’s leveskonzervének nyomatát és a rejtélyes Banksy ismert alkotását. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3330/articles/20171204172038/ar-aukcioshaz.jpg

Kiterjesztett valóság az aukciósházban

2017. december 4. 18:40
1'
Formabontóra sikerült a Kováts testvérpár által alapított Dobossy Aukciósház bemutatkozása: ugyanis a modern technológia segítségével ismertették első aukciójuk anyagát, köztük Andy Warhol ikonikus Campbell’s leveskonzervének nyomatát és a rejtélyes street art művész Banksy ismert alkotását.

Az aukciósház nem a „vastag pénztárcájú”, idősebb és konzervatív ízlésű gyűjtőket kívánja elérni, hanem jóval inkább a kísérletező, nyitott gondolkodású, urbánus fiatalok felé nyit. Számukra kívánja megmutatni azokat az elérhető árú, mégis magas művészeti minőséget képviselő alkotásokat, amelyek megvásárlásával ők is megtehetik az első lépéseket annak érdekében, hogy kialakítsák saját gyűjteményüket – vagy csak eredeti és izgalmas alkotások kerülhessenek lakásaik falára.

Kiterjesztett valóság az okostelefonon

Ennek megfelelően már a bemutatkozás sem a hagyományos „kiakasztottuk a képeket a falra, lehet körbesétálni” logikáját követte, hanem a kiterjesztett valóságot, vagyis az AR-technológiát (Augmented Reality) hívták segítségül. Mindezt azt jelentette, hogy egy olyan, okoskészülékekkel bejárható, virtuálisan felépített teret hoztak létre, ahol mindenki kedvére sétálgathatott a képek között.

Ez a technika is a fent vázolt célt szolgálja: „demokratizálni” a műalkotásokhoz való hozzáférést, és lehetővé tenni, hogy a nemzetközi művészeti anyagból készült válogatás egy időben ne csak az ország, de a világ több pontján is elérhetővé váljon. A kiállított műalkotások megtekintéséhez a virtuális galéria látogatóinak nincs másra szükségük, mint egy modern okoskészülékre, melynek segítségével aztán kényelmesen bejárhatják a világhálóra költözött galériát, megtekinthetik a virtuális térben kiállított képeket. 

Az új kortárs aukciósházat Kováts Nóri, a Blitz Galéria korábbi vezetője és bátyja, Kováts Dávid, a londoni Sotheby’s aukciósház korábbi munkatársa alapította.

A figyelmébe ajánljuk:

A művészek babérjaira törnek a gépek

Mozartot játszó zongoristarobot, portrékat készítő festőmasina és a kínai kalligráfiában jártas robotkar varázsolta el a látogatókat a 2017-es pekingi Robot Világkonferencián.

Egyre közelebb a vegyes valóság

A Microsoft Windows-alapú mixed reality megjelenítésére alkalmas platform forgalmazását tervezi októberre, és úgy tűnik, a Samsung tervei is a vegyes valósághoz kapcsolódnak.
Olvasson még a témában:

Az Amazon már teszteli a jövő boltját

Néhány hete Seattle-ben nyitotta meg az online kereskedőóriás a futurisztikus technológiákkal felszerelt üzletét, ahol bevásárlókosárra és pénztárgépre sincs szükség.