Külön divíziót hozott létre az IKEA az okosotthonnak

Kapcsolódó cikkek

Külön divíziót hozott létre az IKEA az okosotthonnak

Külön divíziót hozott létre az IKEA az okosotthonnak

kereskedelem

2 perc

Úgy tűnik, a svéd vállalatnál is egyre is inkább előtérbe kerülnek az IoT-fejlesztések.

Az összeszerelhető bútorokra szakosodott cég eddig nemigen állt elő az okosotthonhoz kapcsolódó teljes koncepcióval. A Home Smart üzletág kialakítása viszont most arra utal, hogy hajlandóak nagyobb összegeket fektetni a Dolgok Internetére (IoT) építő, csatlakoztatott otthon kialakításához szükséges elképzelésekbe. Björn Block divízióvezető elmondta: az új üzletág célja, hogy az eddigieknél változatosabb intelligens termékeket szeretnének elérhető tenni szélesebb vásárlói körben.

A mostani a legjelentősebb beruházás a Gyerekek Ikeája (Children's IKEA) óta. Nagy különbség viszont, hogy a Home Smart projekt keretében nem új területet alakítanának ki az áruházakon belül, hanem a meglévő koncepcióba illesztenék be az új termékeket. Az „okos” darabok tehát tulajdonképpen a meglévő termékek továbbfejlesztett, funkcionálisabb változatai, nem pedig „futurisztikus” megoldások lesznek. A Sonos és az IKEA közötti együttműködés is ezt látszik alátámasztani.

Az első IoT-alapú ötletek egyébként már 2012-ben megszülettek. Ezek azonban még meglehetősen minimalistának számítottak, vagyis a termékek bírtak ugyan világhálóra csatlakozó funkciókkal, viszont továbbra is egyszerűek és felhasználóbarátak maradtak.

A társaság a közelmúltban az egyszerűbb megtalálhatóság jegyében átnevezte intelligens alkalmazását TRÅDFRI-ről IKEA Home Smart-ra.

Az okosredőnyökre még várni kell

A FYRTUR rolók debütálását már elhalasztották néhányszor, de most úgy tűnik, október 1-jén tényleg piacra dobják majd azokat. Sőt, a vállalat tájékoztatása szerint számos nagy, digitalizációra szakosodott céggel is folyamatban van az együttműködés kialakítása. Kiemelték továbbá, hogy az intelligens otthoni élmény egységesítésére törekednek, ahelyett, hogy saját ökoszisztémát hoznának létre, amely tovább bonyolítja a „dolgokat”.

A koncepció részét képezi a többi között a Google Assistant, az Amazon Alexa és az Apple HomeKit-integráció. Ezzel lehetővé válik például az IFTTT-hez történő kapcsolódás. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók maguk is kialakíthatnak még nagyobb mértékű integrációt anélkül, hogy meg kellene várniuk arra vonatkozóan a „hivatalos” megoldást.

A Sonossal közös hangrendszert dobtak piacra

Ami már megvalósult, hogy a Symfonisk első két terméke idén augusztustól elérhető. A Wi-Fi hangszóróval ellátott asztali lámpa új és egyedi módon illeszkedik az otthoni enteriőrbe, elérhetőbbé téve a jó minőségű hangtechnikát.

A könyvespolc-hangszóró pedig egy többfunkciós készülék, amely otthonoktól és igényektől függően sokoldalúan használható. El lehet rejteni, de láthatóvá is lehet tenni. Súlya a konzollal együtt 3 kilogramm, a horgokkal szinte bármilyen konyhai sínhez csatlakoztatható. Mindkét termék kompatibilis a Sonos saját termékeivel, és okostelefonos alkalmazáson keresztül irányítható.