Látványos bővülés az otthoni okoskészülékek piacán

Kapcsolódó cikkek

Látványos bővülés az otthoni okoskészülékek piacán

Látványos bővülés az otthoni okoskészülékek piacán

kereskedelem

2 perc

A hangvezérelt megoldások a legnépszerűbbek.

Az IDC piackutató vállalat okosotthonokat vizsgáló „Smart Home Device Tracker” című tanulmánya 31%-os növekedést prognosztál az idei évre. A piac tehát a tavalyi év adataihoz képest csaknem egyharmadával bővül, és a jelentés szerint a gyártók 640 millió darab feletti (egész pontosan 643,9 millió darab) okoseszközt értékesítenek.

A prognózis szerint az elkövetkezendő négy évben, azaz 2022-re ez a szám elérheti akár az 1,3 milliárd darabot is, ami 20% feletti átlagos éves növekedési rátát jelentene. Mindez azt jelentené, hogy – életkortól függetlenül – átlagosan minden hatodik személy rendelkezne saját intelligens otthoni berendezéssel.

„Hé, Alexa.” „Ok, Google.”

A hangalapú vezérléssel működő darabok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Az olyan intelligens hangszórók, mint az Amazon Echo vagy a Google Home élen járnak a maguk 39,1%-os ötéves növekedési arányukkal.

Habár idén a 100 milliós darabszánál egyfajta „törés” mutatkozott. Az előrejelzések szerint a következő négy évben akár 230 millió darab intelligens hangszóró értékesítése is megtörténhet. Az okosvilágítás, a világhálóra csatlakozó termosztátok, az intelligens kaputelefonok és biztonsági rendszerek is szintén egyre „felkapottabb” termékek.

A látványos növekedési ütem miatt a virtuális asszisztens funkcióval rendelkező okoshangszórók 2022-ben már a harmadik legnagyobb szegmenssé nőhetik ki magukat a smart home piacon. Ezt a trendet erősítheti, hogy egyre több olyan termék jelenik meg, amely kompatibilis az Amazon Alexával vagy a Google Asszisztenssel, de más digitális asszisztensek – mint a Siri, a Cortana és a Bixby – is egyre inkább ismertté válnak.

Vannak további megoldások is, amelyek erősíthetik a hangalapú otthoni alkalmazások terjedését. Például a hangparancsok az ultra alacsony energiájú (Ultra-Low Energy – ULE) vezeték nélküli szabvány használatával is továbbíthatók. Több vállalat kínálatában is megtalálhatók már ULE-alapú intelligens csatlakozók, mozgásérzékelők, falikapcsolók, ajtó- vagy ablak esetén használható szenzorok és más okosnak címkézett termékek.