Leltározó robotot tesztel a Walmart Az amerikai kiskereskedelmi lánc kamerák és szenzorok segítségével ellenőrzi a boltok polcait. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3243/articles/20171030133345/leltarozo-robot.jpg

Leltározó robotot tesztel a Walmart

2017. november 2. 11:35
2'
Az amerikai kiskereskedelmi lánc kamerák és szenzorok segítségével ellenőrzi a boltok polcait.

A mesterséges intelligencia és a robotok fejlődésével párhuzamosan egyre több vállalat keresi annak módját, hogyan végeztethetnék el gépekkel a rendszeresen ismétlődő, monoton feladatokat. Az ilyen megoldások nemcsak olcsóbbak, de sokszor gyorsabban és alacsonyabb hibaszázalékkal is dolgozhatnak.

Intelligens kosárral is forradalmasítható a bevásárlás

Épp ezért döntött úgy az amerikai Walmart, hogy a bolti leltározás feladatát kiadja a robotoknak. A polcok magasságát követő gép kerekeken gurul végig a sorokon, és közben szenzorokkal és kamerákkal ellenőrzi a készlet alakulását, és azt is, hogy minden árváltozást megfelelően jelöltek-e a dolgozók.

Egyelőre magát az újratöltést nem tudja elvégezni a szerkezet, de azonnal jelez az alkalmazottaknak, akik az igény alapján friss árut visznek a polcokra, cserélik a hibás árcédulákat, vagy eltávolítják az oda nem illő termékeket.

Ezen felül fontos szempont az is, hogy a folyamatos monitorozásnak köszönhetően még jobban lehet következtetni a vásárlói szokásokra is. A rendszeres ellenőrzésekből még pontosabban kiderül, hogy mely termékek, melyik napszakokban népszerűbbek.

Ember helyett gépek?

A robot lehetővé teszi azt is, hogy az alkalmazottak többet foglalkozzanak a vásárlókkal, ami javítja a bolti szolgáltatás színvonalát. Ahogy azt a Verge is megjegyzi, különös fontosságú ez a videóban elhangzó mondat, hiszen épp ezen a területen tartanak a gépesítéstől a munkavállalók.

Természetesen a cég azt az álláspontot képviseli, hogy nem „cserélik” a dolgozóikat robotokra, a gépek pusztán egyes feladatok elvégzésében „segítik” a munkaerőt. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy míg a robotok alkalmazása nem feltétetlenül jár azonnali elbocsátásokkal, hosszú távon csökkenő fizetésekhez, munkaórákhoz, és előbb-utóbb leépítésekhez is vezethet.

Egyelőre a leltározó robot csak tesztüzemben működik, így nehéz konkrétan megítélni, mekkora veszélyt jelent a dolgozók állásaira nézve, az viszont biztos, hogy hosszú távon érdemes figyelni a hasonló innovációk munkaerőpiaci hatásaira.

A figyelmébe ajánljuk:
Olvasson még a témában:

Az Amazon már teszteli a jövő boltját

Néhány hete Seattle-ben nyitotta meg az online kereskedőóriás a futurisztikus technológiákkal felszerelt üzletét, ahol bevásárlókosárra és pénztárgépre sincs szükség.