Létezhet tradicionális koktél vermut nélkül?

Kapcsolódó cikkek

Létezhet tradicionális koktél vermut nélkül?

Létezhet tradicionális koktél vermut nélkül?

kereskedelem

2 perc

Honnan az összefonódás a vermut és a népszerű koktélvariációk között? El lehet képzelni egyáltalán azt, hogy tradicionális koktélok készüljenek a kategória remekbe szabott márkái nélkül? Bár utóbbi kérdés kapcsán azért bőven akad ellenpélda, ettől függetlenül a vermutok méltatása és elismerése bőven megér egy külön bejegyzést. Pontosan erről is fog szólni az alábbi cikk.

A vermut és a koktélok közötti összefüggés

Ha a klasszikus koktélok között szeretnénk megnevezni egy-egy sokak által preferált és nagyrabecsült változatot, ezek elkészítése csaknem lehetetlen vállalkozás volna a címben említett ital nélkül.

Persze az iDrinks vermut palettáján elérhető kiváló darabok akár önmagukban is hiba nélkül fogyaszthatóak. A rendszerint számos gyógynövény felhasználásával készülő italok nemcsak manapság kedveltek, de a stílus a nagy szesztilalom idején még a bornál is népszerűbb volt Amerikában.

Ha teszünk egy képzeletbeli kiruccanást Európa országaiban, az olaszok olyan fanatikusan szeretik a vermutot, hogy náluk egyedi lelkiállapottal ér fel a kortyolása. Talán rajtuk is túltesznek viszont a spanyolok, akik még egy katalán tradíciót, a la hola del vermutot is kitaláltak nem akármilyen kreativitással. 

Mit érdemes tudni a vermut összetételéről és elkészítéséről?

Az ital mintegy 75%-át a bor adja, melynek kapcsán lényeges, hogy fehér szőlőből származik. Ami a fennmaradó 25%-ot illeti, egyrészt cukorból, másrészt különleges növényi és alkoholos komponensekből áll össze.

Nemcsak úgy érzésre, ugyanis a botanikai aromák keveréke és a borválasztás a gyártók szigorúan ellenőrzött receptje alapján kell, hogy történjen. Egyrészt a minőségbiztosítás, másrészt a tisztelet miatt is.

Tudni kell ugyanis, hogy napjaink legtöbbre becsült vermut márkái többszáz éves múltra tekinthetnek vissza. Hogy egy-két példát említsünk, a Martini vagy a Rossi az 1800-as években jöttek létre, ettől függetlenül a receptjeik jogilag azóta is szigorúan védettek.

Miért passzolnak a vermutok remekül a koktélokhoz?

A dolognak bizonyosan köze van a botanikai aromatikához, elvégre minden vermut keserű növényt vagy keserű gyökeret tartalmaz. A fanyar, keserű ízvilág pedig tökéletes harmóniát képes alkotni számos koktélvariációval.

Pláne bővíti a variációs lehetőségeket, hogy négy klasszikus vermut ízprofilt is meg lehet különböztetni. Vagyis az édesség, a keserűség, a savasság vagy akár a botanikai jelleg külön perspektívát jelenthet a fantáziával jól megáldott mestereknek.

Nem beszélve arról, hogy a szakma kreatív szereplői a vermut ízprofilját gyakran teszik még csábítóbbá vaníliával, szódával, tonikkal vagy keserű árnyalatokkal. Nem véletlenül szokás a vermutra úgy hivatkozni, mint a koktélkeverés Jolly Jokerére.