Már New Yorkot ostromolja az Amazon Go

Már New Yorkot ostromolja az Amazon Go

Már New Yorkot ostromolja az Amazon Go

kereskedelem

3 perc

Mindössze egy nappal azután, hogy a vevők birtokukba vehették a második kassza nélküli üzletet Seattle-ben, Jeff Bezos cége megerősítette: az újfajta kereskedelmi modellel immár a Nagy Almát célozza.

A kereskedőóriás még januárban nyitotta meg a nagyközönség számára első üzletét Seattle-ben. A pénztárak nélküli kísérleti bolt alapkoncepciója sikeresnek bizonyult, így az Amazon idén állítólag még további hat egység megnyitását tervezi. Ezek közül valósult meg a második, ez alkalommal nem a cég főhadiszállásán, hanem a város túlfelén, a Madison Center irodaházban.

Bár a következő egység lehetséges helyszínéről szóló találgatások között New York nem szerepelt, az Information című lap újságírói azonban árulkodó álláshirdetések alapján levonták a megfelelő következtetést. Azóta a vállalat is megerősítette a hírt egy, a TechCrunch-hoz eljuttatott e-mailben. A szűkszavú közlés azonban ezen kívül semmilyen – például az időzítéssel kapcsolatos – részlettel sem szolgált.

Az eladó- és kassza nélküli élelmiszerboltokkal kapcsolatban az Amazon is csak kísérletezik. Bár már 2016 végén szó esett róluk, a Go-koncepció még mindig újdonságnak számít.

Vásárlási élmény, sorok nélkül

A működés lényege, hogy a vevő a boltba lépve egy leolvasónál azonosítja magát az Amazon Go applikációban. A vásárlás során minden, a bolt polcairól levett – és nem visszahelyezett – termék automatikusan felkerül az appban követhető vásárlási listára. A boltból fizetés nélkül kisétálva, a digitális számla – a mindenhol elhelyezett kamerák, szenzorok és az arcfelismerő technológia adatai alapján – a felhasználó Amazon-fiókjába érkezik.

A most bejelentett bolt lesz a vállalat első, nem a „szülővárosában” nyíló egysége, a terep azonban nem teljesen ismeretlen számukra – a cég néhány könyvesbolt és pop-up bolt erejéig egy ideje jelen van már Amerika legnépesebb városában is.

Forrás: