Megromlott a tej? Íme, a megoldás

Megromlott a tej? Íme, a megoldás

Megromlott a tej? Íme, a megoldás

kereskedelem

2 perc

Az okoskupakkal nincs több bosszankodás a megsavanyodott tej miatt.

A tej élet, erő, egészség – tartja a mondás. Azonban vélhetően ez az utolsó dolog, ami eszébe jut, ha a nem éppen friss termékbe kóstol bele. Úgy tűnik, ennek most vége, legalábbis egy 3D-nyomtatással készült, tejesdobozokhoz fejlesztett kupak szenzorai azonnal felismerik, ha baj van.

A kaliforniai Berkeley Egyetem és a tajvani Nemzeti Chiao Tung Egyetem mérnökei elsőként ötvöztek 3D-nyomtatott polimereket gyantával – utóbbira az elektromosság megfelelő vezetése miatt volt szükség. A gyantát eltávolítva üreges csövet kaptak, melybe aztán ezüstöt fecskendeztek.

A tej állapotát egy elektronikus kondenzátor és induktor segítségével létrehozott áramkör követi nyomon. A tesztelés része volt, hogy egy fejjel lefelé fordított dobozt 36 órán keresztül ott hagytak egy 22 fokos szobában. A változásokat a baktériumok számának növekedését jelző, vezeték nélküli rádiófrekvenciás szonda segítségével figyelték, amely a kísérleti idő végére 4,3 százalékos rezgésszám-csökkenést mutatott ki. Összehasonlításképpen: a fagyasztott tej esetén ugyanez a változás csupán 0,12 százalék volt.

Liwei Lin, a Berkeley szenzorokkal foglalkozó központjának vezetője szerint ez az első eset, amikor a 3D-nyomtatás elektronikus jelekkel találkozik. Szerinte az sem zárható ki, hogy eljön az az idő, amikor az emberek letöltik az internetről a szükséges fájlokat (a megfelelő formával és színben), majd otthon egyszerűen kinyomtatják 3D-ben azt a készüléket, amelyre éppen szükségük van.

Az is elképzelhető, hogy az okoskupak a jövőben az élelmiszercsomagolás része lesz, így a vevő a boltban is azonnal ellenőrizheti az adott termék frissességét – elkerülve ezzel az otthoni kellemetlen meglepetéseket.

Minderre természetesen még várni kell, például egyik fontos tényező, hogy a 3D-nyomtatók – ma még igencsak borsosnak mondható ára – csökkenjen, de a tömegtermeléshez több más technológiai, élelmiszeripari fejlesztés is szükséges.

Forrás: Techtimes.com