Mesterséges intelligencia csípné fülön a bolti tolvajokat

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligencia csípné fülön a bolti tolvajokat

Mesterséges intelligencia csípné fülön a bolti tolvajokat

kereskedelem

1 perc

Személyzet nélküli, automatizált üzlet nyitotta meg kapuit Tokióban.

Egy új vasútállomáson található kisboltba már alkalmazottak sem dolgoznak, az üzlethelyiség ugyanis a kamerák és mesterséges intelligencia (AI) segítségével követi a vásárlásokat.

A március közepe óta működő Takanawa Gateway Station az 1985-ben megnyitott, a város fontos pontjait kör alakban összekötő Jamanote vasút legújabb harmincadik állomása. A funkciójában leginkább a körúti villamosokra emlékeztető járat naponta több mint négy millió utast szolgál ki, sebessége helyenként megközelíti a 90 km/órát.

Az állomás egyik fő attrakciójának szánt nagyjából 60 négyzetméteres üzletben 50 kamera figyeli és azonosítja be a polcról leemelt árucikkeket. A helyiség ajtaja pedig csak azután nyílik ki, ha a vevő kifizette a kosár tartalmát.

A mesterséges intelligencia beazonosítja az egyes vásárlók viselkedését és termékválasztásait. A polcokról levett termékek pontos követése révén a rendszer hatékonyan kiszűri a bolti tolvajokat, állítja a technológiát fejlesztő Touch To Go cég. A rendszer működését demonstrálásaként a tesztelők megpróbálták a termékeket ruhájuk alá vagy táskájukba rejteni, de az AI-rendszert nem lehetett becsapni.

A startup elnöke, Tomoki Akutsu szerint a gépi intelligenciát különböző szögekből készített képeken keresztül tanították, és bár nem csalhatatlan, de mindenképpen nagyon nehéz átverni.

Arról egyelőre nincs hír, mennyire népszerű az automatizált bolt. Később derülhet ki, hogy a teljesen alkalmazott nélküli hely bejön-e az utazóknak, vagy mégis igényelnék, hogy legyenek eladók is az üzletben.

Forrás: