Tulajdonosváltás az okosotthonban

Kapcsolódó cikkek

Tulajdonosváltás az okosotthonban

Tulajdonosváltás az okosotthonban

kereskedelem

2 perc

Az intelligens berendezésekkel felszerelt ingatlanok adásvételénél ajánlott megfelelő körültekintéssel eljárni.

Még több tipp: hogyan költözzünk ki az okosotthonból?Abban az esetben, ha a lakásban maradnak a világhálóra kapcsolódó IoT-készülékek és smart home rendszerek, akkor mindenképpen külön tételt jelentenek az ingatlan értékesítésénél, és más teendők is akadnak. 

Az eladónak...

... először is érdemes végigvennie, hogy milyen okoseszközöket hagy a lakásban, és ezt a listát természetesen egyeztesse a vevővel is. Az sem árt, ha a készülékekhez a használati útmutatót is mellékeli.

Fontos, hogy törölje a korábbi adatokat. Átadás előtt a korábbi tulajdonosnak ki kell lépnie a felhasználói fiókjából, törölnie kell a belépési adatait, és el kell távolítania minden személyes információt. Majd újra kell indítania a készüléket, és vissza kell állítania a gyári beállításokat, így kerülheti el, hogy adatai esetleg illetéktelen kezekbe kerüljenek.

A vevőnek...

... érdemes az elején kezdeni: indítsa újra a gépeket, ellenőrizze a biztonsági beállításokat, állítsa vissza a gyári paramétereket, ha ez mégsem történt meg. Az adatok védelméhez elengedhetetlen lépések ezek, továbbá érdemes azt is külön-külön megvizsgálni, hogy az adott berendezés milyen más eszközökhöz és rendszerekhez kapcsolódik.

Ellenőrizze a garanciát és a tulajdonjogokat. Meg kell vizsgálni, hogy átruházható-e a készülékek tulajdonjoga, illetve érdemes tisztázni, hogy mi a teendő hiba észlelése esetén. Azok is a fontos kérdések közé tartoznak, hogy létrehozható-e új felhasználói fiók, és bármikor elvégezhetők-e a szükséges frissítések, valamint azt is tudni kell, hogy mi történik a jótállás lejárta után.

A szükséges intézkedések elmaradása akár komoly jogi és anyagi problémákat is okozhat. Nem is beszélve arról, hogy csak így garantálható, hogy kényelmesen és zökkenőmentesen működhessen a megvásárolt intelligens otthon.

Forrás: The Arab American News