Mit hoz 2021 az okosotthonok számára?

Kapcsolódó cikkek

Mit hoz 2021 az okosotthonok számára?

Mit hoz 2021 az okosotthonok számára?

kereskedelem

2 perc

Tíz éve még sokak számára elképzelhetetlennek tűnt az otthoni világítás, termosztát vagy éppen biztonsági rendszer okostelefonnal történő távoli irányítása. Azóta azonban sok minden változott, az intelligens otthoni megoldások pedig egyre népszerűbbé válnak. A Zion Market Research előrejelzése szerint a kapcsolódó piac nagysága 2022-re elérheti az 53,45 milliárd dollárt.

A kutatók az évforduló apropóján azt elemezték, hogy ebben a szegmensben mire számíthatunk az előttünk álló 2021-es évben.

Adatmegosztás

Vajon az új hűtőszekrényünk már olyan lesz, amely megrendeli a szükséges élelmiszereket, felkapcsolja a világítást vagy beállítja a megfelelő hőmérsékletet, mire hazaérünk? Mindez a szakértők szerint sokkal közelebb van, mint gondolnánk. Ehhez viszont mindenképpen szükséges, hogy a felhasználók megosszák a szükséges információkat az érintett okoseszközökön keresztül a gyártókkal. Az adatok ugyanis elengedhetetlen részét képezik a kapcsolódó fejlesztéseknek, de éppen ezért az adatbiztonság is még inkább kulcstényezővé válik.

Okosépületek

Az intelligens épületautomatizálási rendszerek egyre inkább előtérbe kerülnek, ami jóval túlmutat az okosotthon területén, sőt az ipar 4.0 kontextusában is egyre gyakrabban találkozni vele. Ebben az esetben viszont még a szokásosnál is fontosabb a szabványosítás. Habár egyre több – akár egymással is összefüggő – előírás létezik ezen a területen, ez még korántsem elegendő.

Ügyfélélmény

Várhatóan egyre több gyártó kéri majd a vásárlói tapasztalatok megosztását az interneten keresztül. A megfelelő visszacsatolás kiemelten fontos mind a kommunikációs szolgáltatók, mind a gyártók számára. Ezzel akár piaci előnyre is szert lehet tenni, mivel látható, miben erősebb – vagy éppen gyengébb – az adott gyártó, illetve, hogy mi motiválja a felhasználókat egy-egy termék kiválasztásakor.

Csatlakoztatottság

A WiFi szabvány következő generációja, a WiFi 6 fokozatos elterjedésére lehet számítani. A felhasználók érdemes lesz élniük az újgenerációs technológiák, így például az 5G biztosította lehetőségekkel. A sávszélesség növelése a biztonságot és az adatsebességet is növeli.

Fokozott ellenőrzés, hatékonyság és testreszabhatóság

A mesterséges intelligencia (AI) otthoni megjelenése is jelentős változást hozhat a mindennapokban. Ugyanakkor pont ezek a megoldások teszik lehetővé akár az összes intelligens otthoni készülék egy központi helyről történő működtetését és automatikus vezérlését. Amint tehát a gépi intelligencia átveszi az irányítást, az a fejlesztők szerint mindenképpen vesz le terheket a lakók válláról.

Termékminősítés

A fogyasztók számára egyre nagyobb hangsúlyt kaphatnak a különféle termék- és márkaértékelések. Ez adott esetben megkönnyítheti a választást, ugyanakkor a szolgálatókat és a gyártókat is további fejlesztésekre ösztönözheti. Továbbá látható, milyen gyakorlati megoldásokra van szükség egy-egy termék használatakor.

Meghibásodások

Az otthoni csatlakozási problémák túlnyomó része eddig az otthoni kapcsolók és a WiFi köré összpontosult. A routerek finomhangolása azonban javíthat ezen az arányon. Ráadásul egyre többen dolgoznak otthonról, valamint egyre több intelligens eszközt használnak a fogyasztók, ami további ösztönzést jelent a kapcsolódó fejlesztések szempontjából.