Mitől lesznek népszerűek az otthoni okoskészülékek? Mondhatnak bármit a reklámok, a puding próbája az evés. Vajon milyen tényezők játszanak közre abban, hogy a felhasználók valóban élvezzék az okosotthon előnyeit és sokáig használják a berendezéseket? https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2764/articles/20170427120437/okosotthon-tenyezok.jpg

Mitől lesznek népszerűek az otthoni okoskészülékek?

2017. április 27. 17:25
2'
Mondhatnak bármit a reklámok, a puding próbája az evés. Vajon milyen tényezők játszanak közre abban, hogy a felhasználók valóban élvezzék az okosotthon előnyeit és sokáig használják a berendezéseket?

A Cox Communications okosotthon-bejáró túráján a Phoenix Business Journal újságírója több mint 50 csatlakoztatott háztartási berendezést tesztelt egy belvárosi lakásban, majd a média és a vendégek reakciói alapján összeállította, mi is lehet a készülékek sikerének kulcsa.

Hosszú távú haszon

Lehet, hogy első ránézésre lenyűgözi a felhasználókat egy intelligens készülék, és a kezdeti eladási és használati mutatók az egekbe szöknek, de idővel csak azok az eszközök maradhatnak talpon, amelyeknek hosszú távon is hasznát lehet venni, és amelyek működésükkel tényleg valódi értéket nyújtanak tulajdonosuknak. 

Az iRobot Roomba porszívó jó példa minderre, de ott vannak a Cox Homelife intelligens vezérlők, melyek segítségével a felhasználó egy pillantással meggyőződhet róla, be vannak-e kapcsolva a különböző kisgépei, és egy mozdulattal ki is kapcsolhatja azokat. Az ilyen megoldásokra tipikusan igaz, hogy egyszerűek, de jól hasznosíthatók.

Valódi internetkapcsolat

Sok eszközt már egy Bluetooth-adóvevő vagy WiFi-antenna megléte alapján „csatlakoztathatónak” minősítenek, holott a valódi sikerhez arra van szükség, hogy a kapcsolódás egyszerűen és automatikusan megtörténjen, és otthonról vagy távolról egyaránt könnyedén hozzáférhető legyen. A gyorsaság és a megfelelő sávszélesség is kritikus pont, gyors és megbízható kapcsolat nélkül ugyanis nem sok hasznát lehet venni az ilyen típusú módszereknek.

Intuitív vezérlőfelület

A blogger szerint ez talán a legkritikusabb pont, példának azt hozza fel, hogy habár a Cox nagyon látványos WiFi-vezérlőfelületet biztosított számukra, viszont számos eszközt csak nagyon bonyolultan lehetett csatlakoztatni hozzá, és ez után is komoly fejtörést okozott azok célszerű használata.

Az igazán okos otthonhoz tehát jóval többre van szükség, mint egy intelligens fali termosztátra, valójában az a cél, hogy a felhasználók olyan készülékekhez juthassanak, amelyek jobbá, könnyebbé és egészségesebbé teszik életüket, és amelyek szinte észrevétlenül adnak hozzá a mindennapi élethez.

A figyelmébe ajánljuk:

Okoskavics a nagyobb biztonságért

Bár az IT-biztonság kiemelt szempont kell, hogy legyen a hardverek és szoftverek tervezésénél, a valóságban azonban bőven akadnak olyan IoT-készülékek, amelyeknél komoly biztonsági rések veszélyeztetik a működést, de a tulajdonosok is gyakran megfeledkeznek a frissítésekről és a jelszócserékről. Ezeken a problémákon segíthet a kavics alakú Dojo.

Hangvezérlés: újabb megoldás tökéletesíti a technológiát

A Google Home mostantól képes hang alapján különbséget tenni a felhasználók között. A jövőben az okosotthon-vezérlőt akár hat személy is használhatja egyszerre, és mindenki a saját naptárába jegyeztetheti fel az eseményeit, vagy értesítést kaphat saját emailjeiről is.

Okosmegoldások gombnyomásra

A POP Smart Button a Logitech első Apple HomeKit kompatibilis, programozható gombja, melynek segítségével könnyedén irányíthatóak a különféle otthoni okoseszközök.
Olvasson még a témában:

Üzleti döntéseket támogat a Vodafone M2M-megoldása

A Musette világszerte több mint 30 üzlettel rendelkezik, ezekből kettő Budapesten található. Az európai cipő- és táskamárka üzleti folyamatainak kézben tartását az Intechsys és a Vodafone közös M2M-megoldása is támogatja a látogatószám nyomon követésével.