NFC-vel is környezetbarátabb lehet az ételrendelés

Kapcsolódó cikkek

NFC-vel is környezetbarátabb lehet az ételrendelés

Körforgásos gazdaság: NFC-vel is környezetbarátabb lehet az ételrendelés

kereskedelem

2 perc

A kanadai Toronto lakosai az elvitelre rendelt ebédjüket akár többször is használható, NFC-címkével ellátott tárolóedényekbe is kérhetik majd. A kis hatótávolságú kommunikációs megoldás segítségével a vevő azt is igazolhatja, ha a dobozt később visszavitte egy érintésmentes gyűjtőpontra.

A tesztszolgáltatás jelenleg a projektbe bekapcsolódó éttermek vendégei számára érhető el. Használatához először le kell tölteniük az Inwit elviteles rendelésre szolgáló alkalmazását – ez az a cég, amely az újrahasználható fém edényeket is adja.

A vállalkozás az ételhordók NFC-címkéi segítségével tudja követni, hogy az egyes tárolókat melyik felhasználó és mikor vitte vissza. A kezdeményezésben részt vevő vendéglátóhelyeken a visszaérkezett doboz kódját beolvassák, majd az adattal legfeljebb 24 órán belül frissítik a vásárló online fiókját.

Ételt vigyünk, ne szemetet! Így lesz környezettudatosabb az ebéd – Íme, egy hasonló hazai kezdeményezés.

A felhasználók mind a rendelésért, mind az edények visszaviteléért jutalompontokat kapnak – minél előbb eljuttatják a gyűjtőpontra, annál többet. Az ételtároló alapesetben ingyen van, csak akkor kell érte fizetni, ha valaki 7 napon belül nem adja le valamelyik gyűjtőponton.

A szolgáltatás egyelőre csak a személyesen átvett rendelésekre vonatkozik, de az Inwit már tervezi a fenntartható házhozszállítási lehetőségek kidolgozását is. Nem véletlenül, hiszen rengeteg műanyag hulladék keletkezik a vendéglátásban. A cég honlapja szerint az elviteles rendelések miatt az észak-amerikai országban évente 1 milliárd doboz kerül a szemetesbe.

Hasonló NFC-technológiát alkalmaz szintén Kanadában, Waterloo városában az Ekko cég megoldása. A 2021 júliusában indult projektjükben egyelőre nyolc torontói vendéglátóhely vesz részt. A többször használható és újrahasznosítható edényeket gyűjtőkonténerekbe vihetik vissza a vevők. A startup saját rendszere fő előnyének tartja, hogy az képes folyamatosan követni, merre járnak éppen a dobozok.

Forrás:

NFCW