Okos stratégia is szükséges az IoT-alapú kereskedelemben

Kapcsolódó cikkek

Okos stratégia is szükséges az IoT-alapú kereskedelemben

Okos stratégia is szükséges az IoT-alapú kereskedelemben

kereskedelem

2 perc

A személyre szabott értékesítés, a nagyobb vásárlói élmény és a fogyasztói kosarak elemzése terén is számtalan innovatív lehetőséget tartogatnak az okos kereskedelmi megoldások. A piaci előnyök és újítások mellett azonban a kockázatokra is érdemes hatványozottan odafigyelni, hogy senkit se érjen kellemetlen meglepetés.

A Dolgok Internete legfőbb előnyei között általában a személyre szabhatóságot, a felhasználói preferenciák megismerését és a különféle eszközök szoros együttműködését szokás megemlíteni. Ugyanakkor pontosan ezekből adódik az intelligens megoldások sebezhetősége is.

Sok más technológiai újításhoz hasonlóan a Dolgok Internete is rejt magában bizonyos kockázatokat. Elég csak arra a hatalmas mennyiségű adatra gondolni, amit ezek a megoldások gyűjtenek, elemeznek és megosztának a különféle hálózatra csatlakoztatott készülékeknek, szenzoroknak köszönhetően. A személyes azonosítás, a pénzügyi információk vagy akár az orvosi feljegyzések és a biometrikus azonosítók – mint például az ujjlenyomat és a hang – sok személyes és érzékeny információt hordoznak.

Az internetes csalók mindezt egyfajta aranybányának tekintik, így újabb és újabb módszerekkel próbálnak hozzáférni a felhasználók személyes információihoz, valamint manipulálni azokat.

Olvass el a korábbi cikkünket is! A tárgyak internete, a gépek közötti kommunikáció és a robotika a kereskedelmet is átformálja. Íme, néhány gyakori fejlesztési terület.

Márpedig az IoT-megoldások integrálása azt jelenti, hogy rengeteg eszköz kapcsolódik a hálózathoz. Az adott hálózat minden egyes csomópontja a sérülékenység potenciális pontja is egyben. Ráadásul ezek a hálózatok természetüknél fogva decentralizáltak, ezért nehezebb azonosítani egy esetleges támadás jeleit.

A kockázatok csökkentése okos stratégiával

A piaci versenyelőny megszerzéséhez az aktuális körülményekhez alkalmazkodó és a változásokra gyorsan reagáló IoT-stratégia kidolgozása szükséges. Mindig ellensúlyozni kell tehát az új kockázatokat.

Ez azt jelenti, hogy folyamatosan érdemes megvizsgálni az új eszközökben rejlő lehetőségeket, de az előnyök mellett semmiképpen sem szabad megfeledkezni a bevezetéssel járó esetleges veszélyekről sem, és érdemes feltérképezni az ezekkel kapcsolatos IT-biztonsági szolgáltatásokat is.

Az egyik legfontosabb pont a felhasználók azonosítása. Ha ez nem kivitelezhető, akkor a targetálás is kevésbé lesz hatékony, és a hackerek számára is kiskaput nyújthat ez a hiányosság. A kockázatok felmérésében sokat segíthet az úgynevezett fraud scoring, amikor csalásmutatók és figyelmeztető jelzések széles skáláját vizsgálják meg az ügyfelek több faktoros ellenőrzéséhez.

A biztonsági szakértők ebben az esetben mind a historikus, mind az offline adatokat felhasználják az egyes tranzakciók által jelentett kockázati szintek meghatározásához.

A másik nélkülözhetetlen tényező az adatvédelem

A Dolgok Internetének hatékonyságához jelentős mennyiségű információ tárolására is szükség van, legyen szó a vállalatok belső adatairól vagy az ügyfeleikre vonatkozókról. Nem nehéz tehát elképzelni, milyen következményekkel is járna egy kiberbűnöző esetleges bejutása a rendszerbe.

Márpedig rossz példából sajnos bőven akad. Ahogyan a különféle vállalatok rendszereiben tárolt adatok egyre részletesebbek lesznek, úgy lesz egyre nehezebb kezelni a hatalmas adatbázisokat. Habár hosszú még az út az IoT, a Big Data vagy éppen a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések terén, de hatványozottan figyelni kell a szükséges kiberbiztonsági lépésekre is a későbbi – még súlyosabb – problémák elkerülése érdekében.

Forrás: