Összefog a Big Data és a mesterséges intelligencia

Összefog a Big Data és a mesterséges intelligencia

Összefog a Big Data és a mesterséges intelligencia

kereskedelem

2 perc

Az IBM megállapodást kötött a hálózati eszközöket gyártó Cisco-val, hogy a Watson mesterséges intelligencia platform IoT-technológiájának használatát a Cisco teljes rendszerére kiterjesszék.

Az IBM mind a mesterséges intelligenciát, mind pedig a Dolgok Internetére épülő üzletágát igyekszik látványosan erősíteni, annak a nagyszabású stratégiának a részeként, amellyel az informatikai óriáscég új bevételi csatornákat hoz létre a más területen kieső források ellensúlyozására – számolt be róla a TechCrunch hírportál.

Az IoT-piacra érkezik a mesterséges intelligencia

A fejlesztés legfőbb célja, hogy az autonóm, illetve távirányítású összekapcsolt eszközöket összefogó hálózatokon analitikai szolgáltatásokat is képesek legyenek nyújtani. Harriet Green, az IBM vezérigazgatója egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a két cég közt nem jött létre közvetlen pénzügyi egyezség, és nem határozták meg azt sem, pontosan milyen összeget fordítanak a közös munkára. 

Elsősorban inkább arról lesz szó, hogy a két társaság értékesítési csapatai azon fognak dolgozni, hogyan hozhatnának be új IoT-s ügyfeleket, ami a remények szerint a partnercég eredményeit és üzletmenetét is fellendíti. Green elmondása szerint a szolgáltatást elsőként egyebek közt a Bell Canada, a Port of Cartagena és a Silverhook Powerboats vette igénybe, a szóban forgó vállalatok korábban is együttműködtek mindkét céggel. 

„Míg mi a Watsonra, mint felhőalapú rendszerre koncentráljuk a figyelmünket, megeshet, hogy egyes ügyfeleknek, akiknek önműködő és távolról irányítható készülékeik vannak, valami másra van szükségük” – magyarázta a vezérigazgató. A szállítmányozásban vagy a bányászatban tevékenykedő cégek sokszor olyan hálózatokkal dolgoznak, amelyeken a sávszélesség vagy nagyon drága, vagy pedig az internetes kapcsolat megbízhatatlan. 

Ezen a ponton jön a képbe a Cisco által nyújtott analitikai szolgáltatás. Ily módon, hogyha a Watson technológiát sikeresen beépítik a Cisco által forgalmazott routerekbe és kapcsolókba, akkor ezáltal sokkal könnyebbé válhat az összekapcsolt eszközök irányítása. A másik előnye, hogy olyan információkhoz lehet majd hozzájutni, melyek segítenek a fogyasztói igények jobb megértésében, illetve a gépek működésének optimalizálásában. Az elemzések és azok eredményei továbbá hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tovább bővüljön a Watson adatbázisa.

Az IBM vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Cisco-val kötött megállapodásuk nem számít exkluzívnak. Mégis ez az első olyan egyezség mindkét vállalat számára, amelynek részeként egy másik nagy kereskedővel léptek partnerségre, hogy új üzleti lehetőségeket aknázzanak ki. Jelen esetben egyszerre van szó az Internet of Things jobb kihasználásáról, illetve arról, hogy a fejlődő piacokon is elérhetővé teszik a Big Data-elemzéseket. 

Forrás: TechCrunch