Robot figyelmeztet a maszkviselésre egy japán boltban

Kapcsolódó cikkek

Robot figyelmeztet a maszkviselésre egy japán boltban

Robot figyelmeztet a maszkviselésre egy japán boltban

kereskedelem

1 perc

A lassan a koronavírus-járvány harmadik hullámára készülő szigetország egyik szurkolói boltja beszállt egy segítő robot tesztelésébe. Robovie egyik fő feladata, hogy ellenőrizze, az üzletbe belépők viselik-e – az amúgy társadalmilag elfogadott – arcmaszkot.

A kiotói Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR) kutatóintézet fejlesztése szükség esetén udvariasan felhívja a vásárlók figyelmét a biztonsági intézkedés betartására.

Robovie ezenkívül azt is ellenőrzi, hogy a pénztárnál, sorban állás közben megvan-e az emberek között a szükséges távolság, és ha kell, akkor közbeavatkozik, az idő többi részében pedig segít a betérőknek a vásárlásban.

A gépi kollégát a helyi futballcsapat, a Cerezo Osaka szurkolói boltjában tesztelik – legalább november végéig. Természetesen, ahogy az elvárható, a robot is kapott egy szurkolói munkapólót.

A több innovációt is maga mögött tudó fejlesztőcsapat azt reméli, a kísérlet csökkenti a vevők és a bolt dolgozói közti közeli kontaktusok számát. Ráadásul a tapasztalataik szerint a legtöbben kevésbé jönnek zavarba, ha nem egy másik ember, hanem egy gép figyelmezteti őket a kötelező maszkviselésre.

A bolt alaprajzával felszerelt szerkezet kamera és lézer segítségével figyeli az emberek mozgását, és lézeres technológiával méri a köztük lévő távolságot is – számolt be róla a Kyodo hírügynökség. Ha pedig éppen senkit nem kell figyelmeztetnie a robot asszisztensnek, akkor segít eligazodni az áruk között.

Forrás: