Robot intézheti a házhozszállítást

Robot intézheti a házhozszállítást

Robot intézheti a házhozszállítást

kereskedelem

2 perc

Kerekeken guruló tárolók szállíthatják ki a csomagokat négy európai nagyvárosban egy észt startupnak segítségével.

A Starship Technologies négy európai várossal (London, Hamburg, Düsseldorf és Bern) kötött megállapodást, amely szerint önvezető robotjaik is elvégezhetik a házhozszállításokat – számol be róla a HVG Tech rovata. 

A GPS-rendszerrel, radarokkal és kamerákkal felszerelt robot voltaképp egy guruló tároló, amelyben csomagot vagy ételt lehet elhelyezni és lezárni, majd ha útjára indítják, a célba érés után csak a megrendelő tudja felnyitni azt egy kapcsolódó okostelefonos alkalmazás segítségével.

A céget az ismert online kommunikációs szoftver, a Skype két társalapítója indította el még 2014-ben. Mostanra azonban már olyan szintre jutott a fejlesztésük, hogy éles helyzetekben is teljesíteni tudnak a robotok.

Ahogy a videóból is látszik, működésük teljesen automatikus, ám az önjáró autókkal szemben nem az utakon, hanem a járdán közlekednek. Ahogy a fejlesztők fogalmaznak, a robotok kifejezetten „udvariasak”, ha gyalogos jön velük szemben, inkább lehúzódnak az útról, és elsőbbséget adnak.

A Starship fejlesztése érdekes alternatívája lehet az Amazon csomagküldő ötletének, hiszen ők drónokkal szeretnék kiegészíteni jelenlegi flottájukat, erre azonban az amerikai légügyi szabályozások miatt még várni kell.