Robotizált bútorral növelné meg a teret az IKEA

Kapcsolódó cikkek

Robotizált bútorral növelné meg a teret az IKEA

Robotizált bútorral növelné meg a teret az IKEA

kereskedelem

1 perc

A svéd cég a Rognan nevű robotikus rendszert az Ori Living amerikai startuppal közösen fejlesztette ki. Az érintőképernyőről irányítható, nagy méretű tárolóegység mozgatható a szobában, és igény szerint kettéválasztja az adott helyiséget.

A rendszer egy ágyból, egy íróasztalból és egy kihúzható kanapéból áll. Elsősorban a kisméretű városi lakásokban élőknek készült, akik a cég elgondolása szerint így többet ki tudnak hozni az apró terekből is. Nem véletlen, hogy a bútorrendszer először Hongkongban és Japánban kerül piacra. Az Instagramon közzétettek szerint 2020-ban várható a fejlesztés debütálása.

A Rognan az amerikai cég robotikus platformjára épül, és kompatibilis a skandinávok Platsa tárolócsaládjával, valamint a Tradfri fantázianevű intelligens szekrény- és gardróbvilágítással is. Használatával mintegy 8 négyzetméter extra terület nyerhető. Az IKEA hangsúlyozza, hogy a növekvő városi lakosság miatti egyre szűkebb lakóterekben ez is sokat számíthat.

Az alapötlet szerint az egyes elemek külön-külön használhatók. Öltözködés közben például nincs szükség az ágyra, míg alvás közben teljesen felesleges a kanapé. „Ahelyett, hogy kisebb bútorokat gyártanánk, az aktuálisan fontos funkciónak megfelelően alakíthatóvá tesszük a rendszert” – emelte ki Seana Strawn, a vállalat termékfejlesztője.

Az Ori még 2014-ben az MIT CityHome koncepcióprojekt keretében mutatta be automata bútorcsaládjának ötletét. A kék-sárga cég pedig végigkísérte, ahogy a terv alapján végül megvalósult az ingatlanfejlesztőknek és Airbnb-zőknek kínált, 10 ezer dolláros Ori Systems.

A Rognan ára egyelőre nem ismert, de talán a svéd bútoróriással való együttműködés lejjebb viszi az árat, hogy azok is megvehessék, akiknek valóban szükségük van rá.

Forrás: