Van, ahol már robotok viszik házhoz a heti bevásárlást

Kapcsolódó cikkek

Van, ahol már robotok viszik házhoz a heti bevásárlást

Van, ahol már robotok viszik házhoz a heti bevásárlást

kereskedelem

2 perc

A koronavírus-járvány terjedésével az Egyesült Királyságban is egyre nagyobb az igény a valóban érintésmentes kiszállítási megoldásokra.

Milton Keynes városában már nyolc Co-op üzletnél lehet robotok által történő házhoz szállítást kérni. Itt a pandémia miatt az elmúlt három hónapban megháromszorozódott a szolgáltatás iránti lakossági igény.

Az autonóm járműveket a Starship Technologies biztosítja. A program bővüléseként pedig már Northamptonban is igénybe lehet majd venni az új, érintésmentes megoldást. Első lépésként mintegy 5.000 háztartást lesznek képesek ilyen módon kiszolgálni.

Chris Conway, a szupermarketlánc e-kereskedelmi igazgatója elmondta, az eddigi tapasztalatok szerint több olyan megrendelő is igénybe veszi a gépi futárok segítségét, aki előtte még soha nem rendelt tőlük az interneten. „Idén hatalmas változásokat tapasztalhatunk az online kereskedelemben” – tette hozzá.

A bővülés keretében az önvezető kiskocsikat Wootton Fields körzetében állítják szolgálatba. A vevők egy alkalmazáson keresztül adhatják le megrendeléseiket, és a gép lezárt tároló rekeszét is ennek segítségével nyithatják ki.

A robotok akár ötmérföldes távolságot is képesek önállóan megtenni. Nem jelentenek akadályt számukra a járdák és az útkereszteződéseken is gond át tudnak kelni. Tájékozódásukat tíz kamera és ultrahangos szenzorok mellett radar és GPS is segíti. Az útjukban lévő esetleges akadályokat 360 fokos látószögüknek és helyzetfelismerési képességüknek köszönhetően érzékelik és kikerülik.

Kifinomult számítógépes látásuk és szoftverük segítségével képesek azonosítani az olyan objektumokat, mint az autók, a gyalogosok, a közlekedési lámpák és a járdák.

A kereskedelmi cég tájékoztatása szerint 2021 végéig akár 300 ilyen járművet is forgalomba helyezhetnek. Eddigi adataik szerint a robot által szállított legnépszerűbb termékek közé a többi között a tej, a tojás, a kenyér, a banán és az uborka tartozik.

A Starship Technologies guruló dobozai egyébként már több mint 500.000 alkalommal végeztek autonóm kiszállítást a vállalat közelében és öt ország egyetemi kampuszain.

Forrás:

BBC