Robotokkal szállna be az ételkiszállításba a Hyundai

Kapcsolódó cikkek

Robotokkal szállna be az ételkiszállításba a Hyundai

Robotokkal szállna be az ételkiszállításba a Hyundai

kereskedelem

2 perc

A mesterséges intellingenciával felturbózott, önjáró gépek egyre több területet hódítanak meg.

Dél-Korea legnagyobb autógyártója korábban már megszerezte magának a Boston Dynamics Spot fej nélküli robotkutyáját, amellyel az építőiparba is betörnének. A fejlesztést hazánkban egyébként az Alza teszteli. A vállalat az Alíz nevet adta a stílusosan zöldre festett szerkezetnek.

Az eredetileg sárga színű robotkutyát számos ország használta már: Szingapúrban például egy parkban figyelmeztette az embereket a kötelező szociális távolság betartására, Új-Zélandon pedig birkákat is terelt. Most pedig úgy tűnik, a Hyundai figyelme a házhoz szállító robotra irányult, amellyel egyben a robotika és a mesterséges intelligencia (MI) felhasználási lehetőségeinek határait is próbálják feszegetni.

Ennek jegyében a Hyundai Motor Group a dél-koreai élelmiszerrendelési alkalmazást fejlesztő Woowa Brothers-szel írt alá egy megállapodást, amely a kiszállító robot tesztelésére vonatkozik. Az ebben foglaltaknak megfelelően az autógyártó végzi a robot fejlesztését, míg a Woowa a megfelelő hátteret – azaz magát az applikációt – biztosítja mindehhez.

Az együttműködés célja, hogy a gép képes legyen önállóan navigálni az egyes épületek és emeletek között, valamint a megrendelt árukhoz kapcsolódó fizetési műveleteket is le tudja bonyolítani.

Ahogyan arra az autógyártó is felhívta a figyelmet, a szállító robotok iránt nagy az igény, mivel az érintésmentes szolgáltatások egyre nagyobb teret hódítanak a mindennapi életben. A Hyundai még idén januárban mutatta be DAL-e szolgáltató robotját, és tavaly 880 millió dollárért vásárolta meg a Boston Dynamics céget.

A DAL-e neve egyébként az angol „drive you, assist you, link with you – experience” kezdőbetűkből álló szóból ered. Ez magyarul nagyjából annyit tesz, hogy vezet és támogat téged, összekapcsolódik veled, valamint felhasználói élményt biztosít. A gép a mesterséges intelligencia révén képes az arcfelismerésre és a nyelvi megértésre.

Forrás:

GCR