Salátakészítő robottal erősít a DoorDash

Kapcsolódó cikkek

Salátakészítő robottal erősít a DoorDash

Salátakészítő robottal erősít a DoorDash

kereskedelem

2 perc

Az étel-házhozszállítás területén működő kaliforniai vállalat február elején jelentette be, hogy felvásárolta a speciális robotokat gyártó Chowbotics céget.

Stanley Tang, a DoorDash társalapítója kiemelte, hogy a Chowbotics különleges robotikai termékei és jövőképe sokak számára tette hozzáférhetővé a friss élelmiszereket. Erre alapozva bővítheti ügyfélkörét a vállalat, és az új szolgáltatással hozzájárulhatnak partnercégeik növekedéséhez is.

A 2014-ben alapított Chowbotics salátakészítő berendezése gyakorlatilag egy ételautomata, amelyből a vevők egyéni ízlése szerinti fogások; saláták, gabona- és fehérjealapú tálak vagy akár hawaii halas-zöldséges poké tálak állíthatók össze, de parfék, gabonapelyhek és nassolnivalók is vásárolhatók. Az automatát jellemzően egyetemek, kórházak és élelmiszerboltok használják, írta plogposztjában Penn Daniel, a több mint 3000 embert alkalmazó vállalkozás ügyvezetője.

A DashDoor jelenleg az Egyesült Államok ételkiszállítási piacának 48 százalékát uralja, olyan cégeket megelőzve, mint az UberEats és a Grubhub. 2020-ban, amikor a pandémia miatt az éttermek bezártak és rengetegen álltak át ételrendelésre, bevétele hatalmas növekedést produkált. A cég tavaly év végi tőzsdére menetele azonban sok kritikát váltott ki. Egyes elemzők szerint a DoorDash növekedése a járvány és így a vevői igények elmúltával megtorpanhat, részvényárfolyamai pedig zuhanhatnak.

A mostani akvizíció azonban a The Verge szerint arra enged következtetni, a társaságnak a koronavírus utáni időszakra is vannak ütősebb tervei. Az ügyvezető arról írt, hogy a Chowbotics megszerzése révén a platformhoz csatlakozó éttermek bővebb kínálattal állhatnak elő.

Az ételautomaták beleillenek az iparág egyes szereplői által gyanakodva figyelt, kizárólag kiszállításra főző, úgynevezett ghost-kitchen modellbe. A vállalatnak már van egy ilyen létesítménye Kaliforniában, és tavaly bejelentette, hogy együttműködik a vírushelyzet miatt csak kiszállításra dolgozó chicagói Krazy Hog étteremmel.

Az valószínűleg gyakran előfordulhat majd, hogy a vevő számára nem derül ki, a megrendelt salátát ember vagy egy Chowmatics gép állította össze. Az amerikai éttermeknél ugyanis nem ritka, hogy házhoz szállítási üzletáguk más név alatt fut, mint a hagyományos módon beülős helyük.

Forrás: