San Franciscóban a kávét is robot főzi

San Franciscóban a kávét is robot főzi

San Franciscóban a kávét is robot főzi

kereskedelem

3 perc

A kávéautomaták látványa régóta megszokottá vált bárhol a világon, a Cafe X-ben azonban egy igazi robotkar készíti el a kávét – a vásárlók ízlésére szabva.

Az elmúlt években egyre megszokottabbá vált, hogy az igényes kávézókban különböző termelők babfajtáiból lehet válogatni, és a szirupoknak köszönhetően számtalan ízkombinációt ki tudnak keverni a szakértő baristák. Az egyetlen probléma ezzel, ami a feltaláló Henry Hu-t mérnöki ötletelésre sarkallta, az a hosszú várakozási idő volt. Ezért a szakember megalkotta Gordont, a robot nagyjából fél perc alatt el tudja készíteni a legbonyolultabb kávékombinációkat is, melyeket aztán több különböző ablaknál is elvehetnek a vásárlók.

A rendelés leadása kétféleképpen is lehetséges: egyfelől készült egy okostelefonos alkalmazás, melynek segítségével már a kávézóba menet előre ki lehet kérni a megfelelő italt, odaérve pedig egy speciális kód segítségével átvehető a gyors frissítő. Ezen kívül beüzemeltek egy rendelőállomást a kávézóban is, ahol egy nagyobb érintőképernyőn lehet válogatni a kávéfajták és ízesítések között.

Egyelőre korlátozott számú termelőtől származó kávébabok és szirupok választhatóak, és csak egyféle tejjel lehet kérni az italokat, de a tervek szerint a rendszer tetszőlegesen bővíthető.

A sebességen túl a másik nagy előnye a rendszernek, hogy az emberi munkaerővel ellentétben a robotkar minden egyes alkalommal képes ugyanúgy elkészíteni az italt – a pörkölőüzem pontos utasításai alapján.

Felmerül természetesen a kérdés: a robotok már a baristák munkáit is elveszik? A válasz természetesen nem olyan egyszerű, mint ahogy első ránézésre látszik. Már évek óta riogatnak azzal a kutatók, hogy a gépek precizitásának és intelligenciájának növekedésével szép lassan egyre több munkahelyen jobban megéri majd robotokat alkalmazni, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen megszűnne az emberi munkaerő fontossága.

A Cafe X-ben például továbbra is szükség van a személyzetre: egyfelől olyan segítőkre, akik elmagyarázzák a rendelés menetét, de valakinek a robot által használt tartályokat is után kell tölteni, a meghibásodások javításáról nem is beszélve. 

A technológia persze költséges, és valószínűleg sokan nem is bíznák egy robotra a tökéletes csésze kávéjuk elkészítését. Ennek ellenére Gordon megérkezett, és óránként akár 120 pohár italt képes elkészíteni, és bizonyára lenyűgözi azokat a vevőket, akik szeretik nézni, ahogy egy autógyárakból ismerős robotkar gyors mozdulatokkal kávét készít számukra.

Forrás: CNET