Smart home: egyre megfizethetőbbek az okosmegoldások

Kapcsolódó cikkek

Smart home: egyre megfizethetőbbek az okosmegoldások

Smart home: egyre megfizethetőbbek az okosmegoldások

kereskedelem

6 perc

Korábban komoly visszatartó erőnek bizonyult az otthonautomatizáció terén az egyes készülékek, rendszerek nagyon magas ára.

Az árakat sokáig közvetlenül az alkatrészek előállítási költségei tartották magasan, de mára az egyre olcsóbb szenzoroknak köszönhetően a helyzet változni látszik. A nagy gyártók közül egyre többen kínálnak olcsóbb változatot is a termékeiből, nem beszélve a költséghatékony megoldásokkal jelentkező kisebb startupokról.

Meleg, biztonság és fény – okosan is elérhető

Az amerikai Verge szerint például érdemes kiemelni a Nest okostermosztátot. A cég a legdrágább, korábban 250 dolláros (azaz nagyjából 66 ezer forintos) fő termékük mellett piacra dobott egy 169 dolláros (kb. 44 ezer forintos) változatot is.

Ha egy vállalat olcsóbb megoldást mutat be a zászlóshajónak számító eszközéből, akkor általában abból valamilyen komoly funkció hiányzik, hogy igazolják az árkülönbséget. Jelen esetben azonban a két termék szinte megegyezik, az egyetlen jelentős különbség, hogy a költséghatékony variáció nem kompatibilis egyes drágább hűtő-fűtő rendszerekkel. Akinek viszont elegendőek az olcsóbb okosotthon-megoldások, azoknak valószínűleg nincs is szükségük a többet tudó változatra.

Hasonló utat jár az August is. A cég ugyanis 230 dollárról 150 dollárra (60 ezerről 30 ezerre) csökkentette az intelligens zár legújabb változatának az árát, miközben a termék funkcionalitása csak javult az erősebb akkumulátorral és a továbbfejlesztett szoftverrel.

Az okosvilágítás terén az Ikea is hozott némi átrendeződést az árakban. A svéd bútorgyártó Trådfri izzóihoz már 12 dollárért (körülbelül 3 ezer forintért) is hozzá lehet jutni, míg a korábban népszerű TP-Link darabok 20 dollárba, a Philips Hue modelljei pedig akár 30 dollárba kerültek (kb. 5 és 7 ezer forint).

Távvezérlés telefonnal

Ezen felül az okosotthon-vezérlők is egyre könnyebben beszerezhetőek. A piac már jó ideje egyre ügyesebb az ökoszisztémákba való rendeződésben. A legtöbb új automatizációs megoldás eleve úgy kerül forgalomba, hogy vezérelhető az Apple, a Google vagy az Amazon megoldásával.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bármilyen rendszert lehet hangvezérléssel irányítani az adott szolgáltató telefonos applikációjából. Természetesen kényelmesebb és egyszerűbb az okoshangszórók használata (melyekből egyre több harmadik féltől származó darab kerül a piacra), de nem elengedhetetlen a megvásárlásuk az otthonautomatizációhoz.

Aki viszont mindenképpen az Amazon Echón keresztül szeretné vezérelni az otthoni okos megoldásokat, azoknak jó hír, hogy a gyártó legújabb verziói között már helyet kapott egy kedvezőbb árazású, 99 dolláros (26 ezer forintos) darab is. Ez a készülék kiváltja a korábban csak kétszer annyiért megvásárolható változatot.

A Verge szerint összességében az látszik tehát, hogy az idei év jelentős árcsökkenést mutat az okosotthonok terén, igaz, főként csak az utólag beszerelhető megoldások tekintetében. Ahogy a technológiai portál újságírója is megjegyzi, már csak az említett készülékkel is sokkal okosabbá tehető bármilyen lakás. A várakozások szerint a közeljövőben a komplex rendszerek kiépítése is hasonló mértékben csökken, így a felhasználók egyre szélesebb köre élhet az automatizációból eredő anyagi és kényelmi előnyökkel.