Sofőr nélkül házhoz gurulhat a megrendelt élelmiszer

Kapcsolódó cikkek

Sofőr nélkül házhoz gurulhat a megrendelt élelmiszer

Sofőr nélkül házhoz gurulhat a megrendelt élelmiszer

kereskedelem

3 perc

Ősszel indul a Kroger amerikai élelmiszerlánc és a Nuro startup közös kísérlete.

A kereskedelmi cég a startup által fejlesztett önjáró négykerekűkkel szállítja házhoz a friss élelmiszert, egyelőre még csak tesztüzemről van szó. A Kroger ezzel akarja felvenni a versenyt a Walmarttal és az Amazonnal – számolt be róla a Bitport.hu.

A szállító jármű, a Nuro R1 lényegében egy elektromos hajtású mini furgon. Jóval kisebb, mint egy autó, és kifejezetten konzervatív közlekedőnek tervezték, a maximális sebessége 25 mérföld/óra, ami körülbelül 40 km/órát jelent.

A tengerentúli piac egyik legnagyobb keresekedelmi cége is az ún. „utolsó mérföldes” szállítás problémájára keresi a megoldást, azaz a vásárlóhoz tartózkodási helyéhez legközelebbi logisztikai központból hogyan jusson el a csomag a megadott címre. Az Amazon egyelőre főleg drónokkal próbálkozik, és a Walmart ebben is követi. Ezzel szemben a Kroger egyelőre a földi szállításra voksolt.

Jócskán vannak még akadályok

Bár 2016-ban az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) könnyítette a drónok üzemeltetését, az új szabályozásnak vannak olyan kitételei, melyek lényegében lehetetlenné teszik a két nagy kereskedelmi vállalat által tervezett légi kiszállítást.

Egyelőre a földi önvezető szállítás sem kapott teljes mértékben zöld utat. Vannak államok, ahol meghatározott feltételek mellett engedélyezik az autonóm szállító járművek közlekedését, máshol viszont egyelőre tiltják a sofőr nélküli gépkocsik használatát.