Sokszor feladja még a leckét az otthon felokosítása

Kapcsolódó cikkek

Sokszor feladja még a leckét az otthon felokosítása

Sokszor feladja még a leckét az otthon felokosítása

kereskedelem

1 perc

A kifejezetten IoT-hoz kapcsolódó piackutatásokat végző Parks Associates 2.600 fős felmérést készített. A részt vevő amerikai háztartások számára feltétel volt a szélessávú internetkapcsolat mellett az is, hogy legalább egy okoseszközzel rendelkezzenek.

A felmérés készítőit az érdekelte, hogy miként boldogulnak az emberek az IoT (Dolgok Internete) készülékek installálásával. A válaszadók fele (53 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy saját maga is képes volt elvégezni a megfelelő beállításokat, csaknem egyharmaduk (30%) viszont barátoktól vagy családtagoktól kért segítséget.

A válaszokból az is kiderült, hogy az amerikai háztartások kicsivel több mint negyede (26%-a) rendelkezik már legalább egy „okos” otthoni eszközzel, például intelligens termosztáttal, kamerás csengővel vagy világhálóra csatlakozó ajtózárral. A fogyasztókat az sem tántorítja el ezek beszerzéséről, ha esetenként nem tudják saját maguk elvégezni a szükséges beállításokat. Minden negyedik válaszadó külön szakembert alkalmazott ehhez, 24%-uk pedig olyan termékkel rendelkezik, amelyiknél a gyártó nyújtot segítséget a telepítéshez.

Vannak olyan darabok is, amelyek esetében gyakorlatilag bárki képes elvégezni az installációt. Ilyenek például az Amazon Echo és a Google Home okoshangszórók, amelyek a csatlakoztatás után egyszerűen telepítik saját magukat, vagy hangutasításokkal navigálják a felhasználót a szükséges beállítások elvégzésben. A tanulmányban ugyanakkor ezeket a készülékeket nem vizsgálták.

Habár sok előrelépés történt az „okos” megoldások terén az utóbbi években, az is tény, hogy az ilyen eszközök egymással nagyon sok esetben még nem kompatibilisek. Bár az kedvező trend lehet, hogy már elég sok smart home eszközt külső segítség nélkül is telepíthetnek a felhasználók, de a biztonsági beállítások fontosságát és a kiberbiztonság gyártók általi megteremtését nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Forrás: