Szilveszterre dupláztak az intelligens termosztátok

Szilveszterre dupláztak az intelligens termosztátok

Szilveszterre dupláztak az intelligens termosztátok

kereskedelem

3 perc

Az okosotthonok világszintű elterjedésével párhuzamosan napjainkra már egyre több háztartásban lehet találni okostelefonnal is szabályozható intelligens fűtési rendszereket és hőszabályzót.

Az elsősorban a gépek közötti kommunikáció, az M2M, illetve a Dolgok Internetének világát meghatározó piaci trendeket elemző Berg Insight összesítése szerint tavaly 105 százalékkal 3,2 millióra emelkedett az okos termosztátok száma az észak-amerikai és európai otthonokban. Pusztán az észak-amerikai háztartásokat vizsgálva a növekedési arány 107 százalékos volt, az innovatív fűtési rendszerek száma így elérte a 2,5 milliót.

Európában az előző évhez viszonyítva az intelligens hőszabályzóval rendelkező lakások aránya szintén csaknem megduplázódott; a bővülés ebben az esetben 96 százalékos volt tavaly, a háztartások 700 ezer okoskészüléket üzemeltek be. A Berg Insight szakértői a pozitív trendekből kiindulva azt jósolják, hogy az éves átlagos növekedési ütem várhatóan 64 százalék körül alakul a következő öt év során.

Hideget-meleget is kaphat az intelligens termosztáttól >>Ez azt jelentené, hogy az európai, illetve észak-amerikai háztartásokban az okostermosztátok száma 2019-re elérheti a 38,2 milliót. A szakértők most azzal számolnak, hogy Észak-Amerika maradhat a legjelentősebb piac az előrejelzési időszak végéig. A tengerentúlon 2019-re valószínűleg 24,6 millió háztartásban helyeznek majd működésbe intelligens fűtési rendszert, míg az öreg kontinensen 13,6 otthont fűthetnek távolról is szabályozható készülékek. 

Az okosotthonok piacán az intelligens hőszabályzók kétségtelenül egy rendkívül vonzó üzleti lehetőséget jelentenek, tekintve a fogyasztók, az energiaszolgáltató cégek, illetve a fűtési, hűtési és szellőzőrendszereket tervező vállalatok élénk érdeklődését. A felhasználókat elsősorban az motiválja, hogy a fűtési rendszerek korszerűsítésével komoly energiamegtakarítást érhetnek el, emellett persze a kényelmi és költségszempontok sem elhanyagolhatóak.  

A közműszolgáltatók számára pedig egyedülálló lehetőség kínálkozik arra, hogy a háztartásokat sokkal kiegyensúlyozottabban láthassák el, gyorsabban kezeljék a fogyasztói panaszokat, illetve növeljék az energiaprogramok hatékonyságát.

Ezek a projektek ráadásul jelentős költségmegtakarítással kecsegtetnek; azáltal, hogy az áramhálózat alacsonyabb megterhelésnek van kitéve, csökkenhetnek az energia tárolásával kapcsolatos kiadások. Emellett nem lesz szükség pótlólagos erőforrások beszerzésére a készárupiacon. A fűtési és hűtési rendszereket gyártó vállalatok pedig távolról is nyomon követhetik a beüzemelt készülékek műszaki állapotát, így jóval összehangoltabbá tehetik a karbantartási munkákat.  

CES: A Nest újabb lökést ad az okosotthonok terjedésének >>Észak-Amerikában az intelligens termosztátok piacát a Nest, a Honeywell és az Ecobee uralja, a három vállalat egyenként több százezer okos hőszabályzót adott el az elmúlt évek során. A kínálati palettát olyan kereskedő cégek egészítik még ki, mint a Radio Thermostat Company of America vagy az RCS, amelyek főként az ADT-vel, a Vivinttel és az Alarm.com-mal együttműködésben vetették meg a lábukat a piacon. Az élbolyhoz emellett lassan felzárkóznak más versenyzők is, például az Emerson, a Lennox, a Quirky, a Trane vagy a Venstar.

Európában az egyértelmű kedvenc az eQ-3 intelligens termosztát, összesen 300 ezer háztartást láttak el ezzel az okostelefonnal is irányítható fűtési rendszerrel.

Az elmúlt évek folyamán emellett több energiaszolgáltató vállalat is végrehajtott sikeres programokat az okos-hőszabályozók népszerűsítésére, közöttük a British Gas az Egyesült Királyságban, illetve az Eneco Hollandiában. A brit társaság „Hive” névre hallgató megoldását 2014 végén 140 ezer háztartásban használták, miközben az Eneco „Toon” nevű rendszere 100 ezer fogyasztóhoz jutott el. Az európai piacon emellett komoly versenyzőnek számít még a Climote, a Danfoss, a Heatapp, a Heat Genius, a Honeywell, az Ngenic, a Nest, az RWE és a Tado.

Forrás: M2M Now