Találmány, ami forradalmasíthatja a ruhaipart

Találmány, ami forradalmasíthatja a ruhaipart

Találmány, ami forradalmasíthatja a ruhaipart

kereskedelem

2 perc

A Nottingham Trent Egyetem (NTU) kutatói egy új megoldással fonálvastagságúra csökkentenék az NFC-chipek méretét.

Az NFC- és RFID-chipek már most rengeteg területen felbukkannak a kereskedelemben: segítenek az áru követésében, a lopásvédelemben, de az érintés nélküli bankkártyákban is ez a technológia dolgozik. A brit egyetemi fejlesztésnek köszönhetően a jövőben minden egyes ruhadarabba bele lehetne szőni ezeket az azonosító chipeket, így könnyebbé válna a lopásgátlás, a leltározás, de a jótékonysági szervezetek is hatékonyabban bonyolíthatnák le a ruhagyűjtési akcióikat.

Garantált nyomkövetés

A tervek szerint az anyagba szőnék bele az érzékelőket, tehát nem kellene külön műanyag eszközöket rögzíteni a ruhára, amelyek egyébként is felsérthetik a szövetet. Az újítás alapján egy adóvevővel elég lenne, a ruha állapotát „eladott”-ra módosítani, és ezt minden érzékelő és belső program tudná a továbbiakban. A teljesen elrejtett chipnek köszönhetően pedig az esetleges tolvajok sem tudnák kivágni az azonosítót a termékekből.  

A megoldás a leltározás folyamatát is jelentősen meggyorsíthatja. Elég lesz egy nagy hatótávolságú készülékkel besétálni a raktárba, és a gép azonnal, nagy pontossággal megmondja, hogy milyen típusú ruhákból mennyi van még készleten, ezzel pedig egy újabb munkafolyamat válhat teljesen automatikussá.

A jótékonysági szervezetek is hasznot húzhatnak a technológiából, hiszen ennek köszönhetően ők is könnyebben kiválogathatják a beérkező adományokat aszerint, hogy a célországnak milyen igényei vannak, pontosan milyen ruhadarabokra van ott szükség.

Kockázatok: mi lesz a privát szférával?

Természetesen ijesztőnek is hathat az innováció. Ha ugyanis a ruhákat a boltok polcain, kamionok raktereiben nyomon lehet követni, akkor valószínűleg az azokat viselő embereket is megfigyelhetik, ez pedig súlyos kérdéseket vet fel. Ezzel a dilemmával és a chipek ki-be kapcsolhatóságának lehetőségével még mindenképpen foglalkozniuk kell a kutatóknak, hogy valóban kereskedelmi forgalomba kerülhessenek az ilyen típusú ruhák.

A mosásban is besegít a technológia

A jövő okosmosógépei is rendelkezhetnek NFC-olvasókkal, így elképzelhető, hogy elég lesz csak bedobálni a ruhákat a dobba, és a gép azonnal tudni fogja, milyen programot kell elindítania. Sőt, arról is azonnal értesít, ha olyan színű ruhák kerültek egy adagba, amelyek összemosódhatnak.

Forrás: NFC World+