Újabb konyhai robotokat vet be az amerikai gyorsétteremlánc

Kapcsolódó cikkek

Újabb konyhai robotokat vet be az amerikai gyorsétteremlánc

Újabb konyhai robotokat vet be az amerikai gyorsétteremlánc

kereskedelem

2 perc

A White Castle 350 egységéből további 100-ban állítja szolgálatba Flippy-t.

A vállalat 2020 óta működik együtt Miso Robotics-szal. Flippy 2 a mai napig az egyik legnagyobb robotkonyhai eszközrendszernek számít. A gyorséttermi vállalat azt nem részletezte, mennyi ideig tart egy-egy vendéglátóhelyen a kapcsolódó technológia kiépítése. Arról viszont tájékoztattak, hogy a folyamat regionális alapon, szakaszosan és több év alatt zajlik majd.

A robotok éles üzemben történő tesztelése egy kiválasztott étteremben indult még 2020-ban. Tavaly pedig további 10 egységben vették igénybe Flippy szolgálatait. A cég tapasztalatai szerint a gép pozitívan befolyásolta az éttermek napi működését és a konyhai munka hatékonyságát.

A Miso Robotics szerint fejlesztésük képes átvenni egy teljes „sütőállomás” munkáját. Így például a csirkeszárnyat éppen úgy el tudja készíteni, mint a hamburgert. Ezzel együtt kiemelték, hogy a rendszer nem helyettesíti az éttermi munkaerőt.

Ehelyett lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy a veszélyesnek számító munkák helyett más feladatokat végezhessenek. Sőt, használatával akár új munkahelyek is teremthetők, például a robot irányítására kiképzett „szakácstechnikusok” is felvehetők.

A robotizált rendszerek a mesterséges intelligenciát (MI) is igénybe veszik a működés további finomhangolásához.

A Miso Flippy Wings nevű fejlesztését a Buffalo Wild Wings amerikai étteremlánc jelenleg is több helyen is teszteli. Beleértve az Inspire Brands szellemkonyháját, az Alliance Kitchent. A gyártó számításai alapján a robot 10-20%-kal képes növeli az ételkészítés sebességét.

A vendéglátásban más modern fejlesztésekkel is kísérleteznek, ideértve például a robotflottákkal történő házhoz szállítást. A cél minden esetben a költségcsökkentés és a gyorsabb ételkészítés. A téma aktualitását jól mutatja, hogy a Lightspeed adatai szerint az étteremüzemeltetők fele tervezi valamilyen automatizálási technológia bevezetését a következő néhány évben.

Forrás: