Újabb robotautó száll be a bevásárlás házhoz szállításába

Kapcsolódó cikkek

Újabb robotautó száll be a bevásárlás házhoz szállításába

Újabb robotautó száll be a bevásárlás házhoz szállításába

kereskedelem

2 perc

A Cruise a Walmarttal együttműködve teszteli a házhozszállítási szolgáltatást, melyet a kaliforniai cég autonóm járművei végeznek majd. A projekt 2021 elején indul az arizonai Scottsdale-ben.

A Cruise egyelőre nem döntötte el, hány járművet használ majd a feladathoz. A szintén a szövetségi államban található Phoenixben 2016 óta összesen öt autóból álló flottát építettek ki.

A bejelentés csak egy, a témával kapcsolatban az utóbbi időben születettek közül, amelyek aláhúzzák a technológiával kapcsolatos igazságot. Eszerint ugyan kockázatos lehet embereket robotautókban utaztatni, a rizikó azonban lényegesen alacsonyabb, ha a járműben zöldségek és a Walmart-bevásárlás kap helyet.

A hír azt jelzi, hogy a GM többségi tulajdonában álló cég az elgondolások szerint a robotaxik után beszáll az önvezető házhozszállítási üzletágba is. A cég San Franciscóban tervezi egy autómegosztó szolgáltatás elindítását is, bár annak időpontját még nem pontosította. A gépkocsikat ezenkívül arra is használják, hogy a pandémia alatt a város két élelmiszerbankjába juttassanak el velük árut.

Új irányok a kiskereskedelemben

A Cruise nem az első, sofőr nélküli autókat üzemeltető vállalkozás, amely együtt dolgozik a Walmarttal. A kiskereskedelmi óriás több autóipari céggel is társult, mint a Nuro, az Udelv, a Ford vagy a Waymo. Könnyű belátni, miért: egy friss tanulmány szerint az online bevásárlások mennyisége a következő évtizedben megötszöröződhet.

Az előrejelzés szerint az amerikaiak 2025-ig legalább 100 milliárd dollárt fordítanak majd otthoni élelmiszerek vásárlására, és ezt a számot a koronavírus-járvány valószínűleg tovább növeli.

„Eddig is teszteltük az önjáró autóinkat, és folyamatosan egyre többet tudunk arról, hogy ez az új szegmens hogyan befolyásolja a kiskereskedelem jövőjét”, számolt be róla blogbejegyzésében a Walmart kereskedelmi termékekért felelős elnökhelyettese. Tom Ward hozzátette: ahogy alapjaiban alakítják át a kiskereskedelem rendszerét, örömmel bővítik meglévő autonóm járműveik sorát a Cruise autóival.

Az autós cég nemrég szerezte meg az engedélyt, hogy Kaliforniában elkezdhesse teljes mértékben önvezető gépkocsijainak tesztelését, immár biztonsági sofőr jelenléte nélkül. A vállalat azonban egyelőre nem engedi, hogy azok, akik nem az alkalmazásukban állnak, beüljenek a gépkocsikba. Bár 2019-ben tervezték, hogy elindítanak egy robotaxikat kínáló szolgáltatást, végül ez nem valósult meg, új céldátumot pedig egyelőre nem említettek.

Forrás: