Utazás a Big Data körül

Utazás a Big Data körül

Utazás a Big Data körül

kereskedelem

2 perc

A Nagy Adat napjainkra igencsak divatos kifejezéssé vált, és úgynevezett buzzword lett, amivel a cégek és a felhasználók is jól járhatnak.

A Big Data nagy mennyiségű adathalmaz, melyet jórészt online lehet összegyűjteni,és amelyet a vállalkozások elemezhetnek. Ez alapján különféle mintákat, trendeket lehet felfedezni, amelyek segíthetnek hatékonyabbá tenni a döntéshozatalt. A Big Data révén a felhasználói élményt is lehet fokozni, és személyre szabott hirdetéseket hozhatnak létre a társaságok, bár ezzel kapcsolatban adatvédelmi aggályok még mindig szép számmal akadnak. A Forbes írásában a Forbes Technology Council tagjai gyűjtötték össze, hogy szerintük mit érdemes tudni a Nagy Adatról.

Az adat értelmezése morális kérdés is

Ugyanazokat az információkat, melyek segítségével a boltok személyre szabott szolgáltatásokat nyújthatnak, a kormányzat akár felhasználhatja jogsértő megfigyelésre is. Az adatok tehát önmagukban csak adatok, az viszont már morális kérdés, ki milyen információt akar kiolvasni belőlük.

A személyes adatok védelme megoldható

Sokan tartanak attól, hogy a hatalmas adatgyűjtés következtében az adatbiztonság is sérül, megfelelő szabályozás mellett történő gyűjtés ugyanakkor oly módon is biztosítható, hogy a magánélet védelme és a felhasználói élmény fokozása egyszerre megvalósuljon.

A legtöbb gyakorlati alkalmazás a felhasználót segíti

A mondat közhelyesnek tűnhet, de az igazság az, hogy a Big Data felhasználásának döntő többsége arra irányul, hogy a cégek a vásárlók, ügyfelek számára releváns tartalmakat jelenítsen meg (a lényegteleneket pedig kiszűrhesse). A jobb adatok és elemzés révén tehát a felhasználói élmény (user experience, UX) is javítható, ez pedig végső soron a gyártóknak és a weboldalak üzemeltetőinek is előnyére válik.

Ami online, annak nyoma marad

Ha  a felhasználó posztol, megoszt, kommentel vagy vásárol valamilyen terméket online, annak bizony nyoma marad. Az arciválásnak köszönhetően a világhálóról bármilyen adat visszakereshető még akkor is, ha az azt megosztó törli a felületről. Ezt is mindenképpen érdemes szem előtt tartani az internet használata közben.

A cikket hamarosan folytatjuk.