Üzleti lehetőségek: IoT-megoldások a háttérben

Üzleti lehetőségek: IoT-megoldások a háttérben

Üzleti lehetőségek: IoT-megoldások a háttérben

kereskedelem

2 perc

Ipari és kereskedelmi területen ma nem számítanak teljesen újdonságnak a Dolgok Internetén alapuló megoldások, vannak azonban olyan „rejtett” szegmensek is, ahol szintén nagy hasznát lehet venni az új fejlesztéseknek.

Az IoT új vásárlói élményeket is biztosít

A kereskedők már régóta tudják, hogy a népszerű és/vagy drágább termékeket úgy kell a polcokra helyezni, hogy azokat a lehető legkönnyebben el lehessen érni, míg a lassabban fogyó vagy olcsóbb áruknak az alsó polcokon a helyük.

A világhálóra csatlakoztatott eszközök, vagyis az Internet of Things technológia által biztosított mérések, a Big Data és a bolti kamerafelvételek ötvözésével azonban az is látható, milyen útvonalat járnak be a vevők az üzletben, mely árucikkek a leginkább keresett termékek vagy az elhelyezés miként befolyásolja a vásárlói kedvet. Ezeknek a típusú elemzéseknek köszönhetően pedig új szintre emelhető az üzletekben történő értékesítés.

Takarítórobotok

A házimunka jellemzően nem tartozik a kedvenc elfoglaltságok közé, azonban jó hír, hogy már jelenleg is kaphatóak olyan gépek, amelyek önállóan képesek padlótisztításra vagy porszívózásra. A felhasználónak annyi a dolga, hogy szenzorokat tesz a bútorokra, a falakra, amivel megakadályozza, hogy a szerkezet ezekbe ütközzön, ugyanakkor az érzékelőkkel a munkavégzés területét is meghatározza.

Előrejelzés IoT-alapú mérésekkel

A globális felmelegedés és a klímaváltozás súlyos hatásait követően a vállalatoknak nem árt tisztában lenniük azzal, hogy a világ mely részén várható tájfun, hőhullám, tűz vagy egyéb időjárási csapás, hiszen így még időben felkészülhetnek az esetleges fennakadásokra a globális ellátói láncban. A várható politikai zavargások vagy meteorológiai események ilyen formában történő előrejelzése a pénzügyi szolgáltatók, pénzpiaci szereplők számára is rendkívül hasznos lehet.

Így nyerhet a mobilalkalmazásokkal az egészségügyÁtfogó kép az egészségügyben

Vélhetően hamarabb vennék észre a betegségeket és több pácienst meg lehetne menteni, ha az IoT-megoldások által biztosított nagy mennyiségű adatgyűjtés és -elemzés (Big Data) segítségével az is előre jelezhető lenne, hogy például bizonyos földrajzi területeken nagyobb a hajlam például a cukorbetegség kialakulására. Az ilyen típusú, megelőző jellegű orvosi diagnosztikához egyelőre még kevesebben folyamodnak, pedig a lehetőségek ezen a területen is ígéretesnek tűnnek.