Vállalati automatizmusok: így segíti a technológia a döntéshozatalt

Vállalati automatizmusok: így segíti a technológia a döntéshozatalt

Vállalati automatizmusok: így segíti a technológia a döntéshozatalt

kereskedelem

2 perc

A részletes, pontos előrejelzéseket adó elemzéseknek köszönhetően számtalan üzleti folyamatot önműködővé lehetne tenni, csökkentve ezáltal az emberi beavatkozás szükségességét.

Ezt a gyakorlatban a következőképpen kell elképzelni Herain Oberoi, a Microsoft Cortana elemzője szerint: „abban, hogy egy alapadatból kiindulva eljussunk a döntéshozatalig, a legfőbb segítséget egy statikus riport jelenti, amely részletezi, hogy milyen folyamatok mentek végbe a vizsgált múltbeli időszakban. Ha egy középvezető például egy kereskedelmi céget irányít, és szeretné ellenőrizni, hogyan alakultak az eladások a kijelölt régióban az utolsó negyedév során, akkor elég csak ránéznie ezekre a számokra. Ezt követően – az összesített információkból és a kimutatásokból kiindulva – meghozhatja a döntést, hogy milyen tényezőkön kell változtatniuk”. 

Üzleti tipp: tudja meg előre, mi történik a jövőben a cégénél

A következő lépcső, amikor nemcsak azt kutatják, hogy mi történt, hanem azt is, hogy mi áll ennek a történésnek vagy folyamatnak a hátterében. Tegyük fel, hogy az eladások visszaestek az elmúlt negyedévben. Ez vajon azért történt, mert a három legnagyobb értékű megállapodást végül nem sikerült megkötni, vagy pedig azért, mert az értékesítések átlagos értéke csökkent? Hogyan lehet mindezt kideríteni a rendelkezésre álló adatokból?

Ezen a ponton jönnek képbe azok a különféle, kimutatásokat kezelő felületek, melyek segítségével interaktívan lehet elemezni az adatok különböző rétegeit. Így a vezető még alaposabban fel tudja mérni, hogy milyen okok vezettek például a visszaeséshez. Általában véve ez csökkenti az emberi beavatkozás szükségességét a döntéshozatal, illetve az ezt követő lépések előtt. 

A következő szintet a prediktív módszerek jelentik: ekkor a cég nemcsak azután konstatálhatja a problémákat, miután megtörténtek, hanem jó eséllyel előre láthatja, ha a trend romlik. Függetlenül tehát attól, hogy a gépek közötti technológiáról (M2M), a Dolgok Internetéről (IoT), a Big Datáról vagy elemzésekről van szó, napjainkban minden eddiginél több információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy a vezetők felelős döntéseket hozzanak és javítsák az eredményeiket.  

Forrás: CMO