Vásárlási láz: rekordot döntött a hazai e-kereskedelem

Kapcsolódó cikkek

Vásárlási láz: rekordot döntött a hazai e-kereskedelem

Vásárlási láz: rekordot döntött a hazai e-kereskedelem

kereskedelem

2 perc

A tavalyi évhez képest harmadával többet költöttek a hazai fogyasztók az internetes vásárlásokra április és június között, miközben sok vállalkozásnak lett hirtelen „internetes lába” is.

A Jófogás a GKI Digitallal közösen elemezte, hogy a járványhelyzet miatt felgyorsulva változó felhasználói igények milyen hatással voltak az e-kereskedelemre, a kapcsolódó logisztikai folyamatokra és a legnépszerűbb termékkategóriákra.

Az elemzőcég adatai szerint a hazai fogyasztók 2020 április-június között mintegy bruttó 188 milliárd forint értékben vásároltak belföldön online, ami 34%-kal magasabb 2019 hasonló időszakához képest – egyben pedig a legnagyobb bővülés az elmúlt 5 év során.

Az év második negyedévében szinte minden termékkategória online forgalma nagyot nőtt. A piac egészét tekintve azonban az online élelmiszerrendelés és a műszaki cikkek piaca, a DIY (otthon-kert-barkács) és a kisállat szegmens, valamint a sportszerek és kiegészítők piaca bővült a leglátványosabban.

Míg az első két kategória bővülése részben a karantén, az otthoni munkavégzés és a digitális oktatás szülte többletigényekből fakad, addig az utóbbi szegmensek forgalomtöbblete már inkább extra, nem tervezett költések és a járványhelyzet miatt megváltozott életvitel eredménye.

„A piac egészével összhangban a legtöbb keresést nálunk is például fűnyíróra, kerti szerszámra, kerékpárra, rollerre és szórakoztató elektronikai cikkre indították, élen a hangfalakkal. Közben pedig azt látjuk, hogy a Jófogásra is egyre inkább webshopként tekintenek a látogatóink: a GKI reprezentatív felmérése szerint a 6. helyen vagyunk a legnépszerűbb webshopok között. Így ennek megfelelően kell a kényelmi szolgáltatásainkat, például a mobilapplikációval és a kiszállítással kapcsolatos területeket is fejlesztenünk” – mondta Palocsay Géza, az apróhirdetési portált működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

Az elemzés szerint logisztika terén a forgalomátvételi megoldások közötti átterelődés okozta a legnagyobb változást 2019 hasonló időszakához képest. A vírus hatására ugyanis a vásárlók visszatértek a házhozszállításhoz, miközben a csomagautomatákat leszámítva csökkent a csomagpontok forgalma és a személyes átvételek száma.

A megnövekedett csomagszám ellenére azonban sem a járvány elején, sem a második negyedév során nem voltak fennakadások a kiszállításokban. Ez a többi között annak is köszönhető, hogy az ágazatot évekig sújtó munkaerőhiány egyik napról a másikra megoldódott és rengeteg kékgalléros pozícióból érkeztek a logisztikai cégekhez futárjelöltek.

„A járvány- és a karanténidőszak felértékelte a többcsatornás kereskedelmi működés fontosságát is, ezért az online értékesítést eddig nem, vagy csak korlátozottan művelő kereskedők is tömegével kezdtek internetes lábak ’növesztésébe’. A legtöbb kiskereskedő első lépésként általában megelégszik egy online katalógus létrehozásával is, ami már jelenlétet, láthatóságot ad a világhálón, de az ideális állapot egy átjárható, többcsatornás működési modell kialakítása lenne, ahol a vásárló egyazon személyként jelenik meg minden felületen” – mondta Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója.