Vége a bevásárlóközpontoknak? – A shoppingolás jövője Vajon hogyan fogunk vásárolgatni a jövőben? A boltok polcain lévő termékek fölött lebegő adathalmazok alapján választunk majd, vagy ki sem mozdulunk, és VR-szemüvegek segítségével látogatunk el New York nagyáruházaiba? https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3046/articles/20170814120308/ar-vr-shopping.jpg

Vége a bevásárlóközpontoknak? – A shoppingolás jövője

2017. augusztus 14. 12:10
5'
Vajon hogyan fogunk vásárolgatni a jövőben? A boltok polcain lévő termékek fölött lebegő adathalmazok alapján választunk majd, vagy ki sem mozdulunk, és VR-szemüvegek segítségével látogatunk el New York nagyáruházaiba?

Tény és való, hogy a kiterjesztett és a virtuális valóság (AR és VR) sok ágazatot forradalmasíthat. Előbbi akár a gyárakban vagy az orvosi rendelőben is felgyorsíthatja a munkát, utóbbi pedig egyelőre annak ellenére, hogy egyelőre a játékok terén terjed igazán, magában hordozza a potenciált, hogy a szemüvegek segítségével biztonságos környezetben képezzék a dolgozókat a veszélyes feladatok ellátására. Nagyon fontos terület lehet mindezek mellett a kereskedelem is, ahol a két technológia forradalmi újításokat hozhat.

A válogatás terhe

A többség szereti, ha rendelkezésére állnak a szükséges tárgyak (legyen szó akár papírzsebkendőről, akár ruháról), de magát a vásárlás folyamatát unalmasnak tartja. Az idő előrehaladtával a termékkínálat folyamatosan bővült minden üzletben, így mára megtalálni és kiválasztani a szükséges tárgyat már-már kincskereséshez hasonlítható.

Okosmegoldások csábítják a boltba a vevőket

A kiterjesztett valóság sokat segíthet a folyamat leegyszerűsítésében. Speciális kijelzők vagy szemüvegek azonnal felismerhetik a vásárlót (vagy ijesztő arcszkenneres technológiával, vagy pedig az okostelefonjuk alapján), és azonnal ajánlhatják neki azokat a darabokat, melyeket a korábbi vásárlásai alapján legvalószínűbb, hogy megvásárolna.

Így senkinek nem kellene hatalmas ruhahalmokon keresztülverekednie magát, míg megtalálja azt az egy nadrágot, melyre ténylegesen szüksége van. Természetesen ez a megoldás még mindig megköveteli, hogy fizikailag elmenjen a boltba, ezt pedig sokan preferálják is. A valós jelenlét ugyanis lehetővé teszi, hogy tapintással is felmérje a termék minőségét, a ruhákat pedig fel is lehet próbálni, hogy ellenőrizzék, stimmel-e a méret. De mi van akkor, ha már ezt is távolról elérhetővé teheti a technológia?

Ki akar egyáltalán boltba menni?

A VR-szemüvegek legalapvetőbb célja, hogy egy távoli, vagy akár nem is létező világba repítsék el viselőjüket. Miért ne vihetnék el egyenesen egy bevásárlóközpontba? Nem nehéz elképzelni egy jövőt, ahol a különböző VR-headsetek pontosan tudják viselőjük előre megadott ruhaméreteit, így ha a felhasználó egy virtuális divatboltban böngészget a termékek között, azokat azonnal megnézheti digitális avatárján, hogy eldöntse jól áll-e. 

Aki pedig szeretné virtuális élménnyé tenni azt, hogy drága autókkal látogatja meg a világ legnagyobb boltjait, az örömmel fogadhatja a kínai kereskedőóriás Alibaba fejlesztését. A vállalat számos 360 fokos videót és képet rögzített a világ legnagyobb üzleteiről (a New York-i Macy’s-ről például), és egy applikáció segítségével elérhetővé teszi ezeket a vásárlók előtt. A virtuális bolttérbe lépve a felhasználó válogathat a polcokon fekvő termékek közül, közelebbről megnézheti azokat, és végül valós pénzzel fizetve meg is rendelheti, és néhány nap múlva kezébe is veheti. 

Egy biztos: az AR és a VR drasztikusan átalakíthatja, hogyan vásárolunk, és végső soron kompetitív előnyt is nyújthat az amúgy elavulófélben lévő boltok számára, ha szolgáltatásaikat a modern technológia segítségével dobják fel.

Forrás: IoT For All

A figyelmébe ajánljuk:

Londonban robot viheti házhoz a bevásárlást

Az Oxfordi Egyetem projektjének keretein belül olyan önvezető járművet tesztelnek, mely a kisebb bevásárlásokat magától a megrendelő ajtajához viszi, majd okostelefonon értesít, ha ideje átvenni a csomagot.
Olvasson még a témában:

Távol-Keleten is kapós a magyar okoslégtisztító

Átlagosan naponta 20 ezerszer veszünk levegőt, és csak kevesen tudják, hogy a beltéri levegő sokszor szennyezettebb, mint kinti. Ráadásul időnk mintegy 90%-át a négy fal között töltjük. A magyar SOL-ONE erre a problémára kínál megoldást egy exkluzív dizájnnal bíró, okostelefonnal irányítható légminőség-javító eszközzel.

Emberi arcot ölt a technológia

Az Ericsson ConsumerLab a technológiai újítások korai befogadói körében végzett kutatást, amely alapján idén hetedik alkalommal adta közre a várható fogyasztói trendekről szóló jelentését.