4G labortól az okosvárosokig

Kapcsolódó cikkek

4G labortól az okosvárosokig

4G labortól az okosvárosokig

közszolgáltatás

23 perc

Tavaly másfél év tervezés eredményeként született meg a Vodafone 4G labor az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetében. A hallgatók a gyakorlati műhelyben szerzett tapasztalataikat nemrég egy okosvárosokról szóló versenyben is kamatoztathatták.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A 4G labor felszereltsége mind hazai, mind nemzetközi szinten kiemelkedőnek számít, célja, hogy a leendő hálózati mérnököknek a munkaerőpiacon elengedhetetlen gyakorlati tudását gyarapítsa.

Idén év elején a még szorosabb vállalati együttműködés jegyében a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary közös pályázatot írt ki az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetének hallgatói számára. A pályázat az ötödik generációs mobilhálózatok és a digitális okosvárosok témakörére fókuszált.

Wührl Tibor, a Híradástechnikai Intézet igazgatóhelyettese az M2M Zóna műsorában elmondta, hogy első körben szakmai szempontból értékelték a hallgatói pályamunkákat. Arra törekedtek, hogy olyan pályázatok vegyenek részt a végső versenyben, amelyeknél a műszaki tartalom is megfelel az elvárt szintnek. A zsűrizés második részében a Vodafone és a Huawei választotta ki a legérdekesebb, legjobb ötleteket.

A „SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” pályázat első három helyezettje Fodor Ákos, Gyene Péter Richárd és Kern Ádám lett.

A műsorban a technológiai háttérről, a kulcsfogalmakról is részletesen szó volt, és arról is beszélt az igazgatóhelyettes, hogy a mérnökhiány miatt mennyire keresettek a hallgatóik.

További részletekért hallgassa meg az interjút!